3D augmented reality brillen van Twentse start-up Aryzon

De Twentse startup  Aryzon  uit Enschede timmert aan de weg met hun 3D augmented reality brillen. Met hun innovatieve business case hebben ze begin 2018 een TOP-regeling van Novel-T in de wacht gesleept. Dit houdt in dat ze financiële ondersteuning én een jaar lang begeleiding vanuit Novel-T zullen krijgen. Met deze regeling kunnen zij sneller de volgende stap zetten met hun bedrijf dat 3D augmented reality brillen en software ontwikkelt. De toepassingen van hun software zijn erg breed, zo kan de bril bijvoorbeeld gebruikt worden in de gezondheidszorg, de bouw, of voor design doeleinden. 

In het kort

  • Twentse start-up Aryzon heeft een TOP-regeling ontvangen waarmee ze hun bedrijf kunnen uitbreiden.  

  • Hun 3D augmented reality brillen worden o.a. gebruikt in de zorg en de bouw. 

Global Goal

global goal icon
Augmented reality voor iedereen

Aryzon wil met haar bril 3D augmented reality bereikbaar maken voor iedereen. “Betaalbaar, schaalbaar, eenvoudig in gebruik en met een schat aan mogelijkheden”, aldus Leon Schipper, mede-eigenaar van Aryzon. De Aryzon headset is, net als de simpele virtual reality-bril Cardboard van Google, van karton gemaakt en je schuift er een smartphone in. In tegenstelling tot Google Cardboard kijk je bij Aryzon niet direct op het scherm van je smartphone, maar naar de echte wereld waarbij door een spiegel en een lens een holografisch beeld geprojecteerd. Dit gebeurt via de Aryzon-app en de speciaal ontwikkelde software die je bij de headset krijgt.

Van gaming tot medische toepassing

Met de Aryzon-headset komt digitale content tot leven in je eigen omgeving. Een puppy speelt op je bureau, je houdt een digitaal kaartspel in je hand of je richt bijvoorbeeld je huis in met nieuwe meubels. Ook voor het onderwijs, musea en de gezondheidszorg biedt de bril waardevolle mogelijkheden. Zo laat een fysiotherapeut gemakkelijk in 3D zien waarom jouw knie pijn doet. “Met ons open source platform kunnen ontwikkelaars zelf hun digitale content visualiseren en toepassingen ontwikkelen”, legt Leon Schipper uit. “Daarmee brengen we 3D augmented reality dichter bij bedrijven en consumenten, waardoor ook de vraag naar software groeit. De meeste mensen kennen Augmented Reality van PokemonGo en de IKEA app, maar dit is 2D doordat je naar een scherm kijkt.”

Een verbeterd product en een boost in het personeel

Ze waren al winnaar van de UT Challenge 2017, haalden binnen een dag meer dan een ton op na hun Kickstarter campagne en hebben inmiddels wereldwijd al AR-brillen geleverd. De volgende stap in hun onderneming is een verbeterde headset die comfortabeler zit en een nieuwe lens in alle producten, waarbij de kwaliteit van het zicht en kleur verbetert. Met de TOP-regeling gaan ze hun arbeidscapaciteit vergroten om sneller te kunnen schalen.

De TOP-regeling

De TOP-regeling is een (pre-)seed fonds voor innovatieve startups in Twente en heeft al meer dan 25 jaar financiële ondersteuning en business development ondersteuning geboden aan honderden innovatieve bedrijven. De ondersteuning aan bedrijven in het jaarprogramma is breed en bestaat onder andere uit juridisch advies, communicatieadvies, netwerken en een renteloze lening. 

 

De toekenning vindt plaats vanuit een marktscan voor bedrijven die een TOP-plaats ambiëren. In de marktscan worden relevante marktgegevens (zoals marktomvang, trends en concurrenten) achterhaald en worden de bedrijven beoordeeld. De marktscan dient vervolgens als input voor de TOP-commissie, die uiteindelijk de TOP-plaatsen toekent.

Datum: 28 maart 2018 |

Auteur: Twente.com