Earth is calling... Sheltersuit

Textiele bescherming voor daklozen en vluchtelingen

 

Daklozen en vluchtelingen concreet helpen aan een weerbestendig onderdak dat zij ook nog eens kunnen meenemen naar een volgende bestemming. De Sheltersuit is een water- en winddichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Deze jas biedt daklozen en vluchtelingen bescherming tegen tal van barre weersomstandigheden. Meer dan 3.000 exemplaren zijn de afgelopen jaren in Europa uitgedeeld, zowel aan daklozen op straat als de voorbije winter ook aan vluchtelingen in opvangkampen in Lesbos, Griekenland.  

In het kort

  • Daklozen en vluchtelingen hebben bescherming nodig tegen van barre weersomstandigheden.
  • Water- en winddichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden biedt een weerbestendig en mobiel onderdak.

Global Goal

global goal icon
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

De Sheltersuit slaapjassen inclusief tas en afritsbare slaapzak worden voornamelijk gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland, voornamelijk vluchtelingen met een verblijfsvergunning, vaak vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan die voorheen in hun thuisland als kleermaker werkten. Via Sheltersuit in het Twentse Enschede integreren zij meer en meer in de Nederlandse maatschappij. Via charitatieve organisaties als het Movement on the Ground van Johnny de Mol worden de pakken in vluchtelingenkampen uitgedeeld aan daklozen.

Wearsustain project: Sheltersuit 2.0 voorkomt onderkoeling

Vanaf maart 2018 is Jurrie Barkel, project manager van Stichting Sheltersuit, een project-samenwerking aangegaan met DesignLab Universiteit Twente en Saxion lectoraat Smart Functional Materials om de Sheltersuit te innoveren. De water- en winddichte jas met aanritsbare slaapzak voor vluchtelingen en daklozen wordt met behulp van elektronica getransformeerd tot een ‘Urban Safety Kit’: een elektronische module die slachtoffers beschermt tegen onderkoeling. Het projectplan werd geschreven in het kader van WEARsustain, een EU horizon 2020-project dat de samenwerking 50.000 euro toekent om de Urban Safety Kit daadwerkelijk te ontwikkelen en te testen in de Sheltersuit.

Project-partners: DesignLab UT en Saxion Smart Functional Materials

De partners die bijdragen aan het Urban Safety Kit-project zijn Sheltersuit, DesignLab Universiteit Twente en het lectoraat Saxion Smart Functional Materials. Ieder heeft zijn eigen bijdrage binnen het project. 
DesignLab verbindt studenten en onderzoekers uit verschillende studierichtingen om gezamenlijk een elektronische module te ontwikkelen en te testen. De expertise op het gebied van smart textiles faciliteert het Saxion lectoraat Smart Functional Materials. En als laatste, focust Sheltersuit op het businessmodel en de productielijn van de Urban Safety Kit.

Betere levensomstandigheden

“Het idee van de Sheltersuit ontstond enkele jaren geleden nadat een bekende van ons als dakloze op straat was doodgevroren. Dat dit kon in een land als Nederland, ging er bij ons niet in”, vertelt Bas Timmer, modeontwerper van de winterjas met aanritsbare slaapzak voor daklozen en vluchtelingen. “Ik wilde een praktische bijdrage leveren aan betere levensomstandigheden van daklozen. Zo werd de Sheltersuit geboren, die inmiddels ook beschikbaar is voor vluchtelingen. Deze jassen worden gemaakt van afgekeurde Nomad-slaapzakken en andere slaapzakken die worden achtergelaten na festivals, tezamen met outdoormateriaal van TenCate Outdoor Fabrics uit Nijverdal. Dit weerbestendige textiel is winddicht én waterdicht. Perfect voor de Sheltersuit”.

Duurzaam hergebruik outdoortextiel

Als marktleider in Europa produceert TenCate Outdoor Fabrics al decennia tentdoek van hoge kwaliteit. Restpartijen of weefsel dat wel alle beschermende specificaties bevat maar bijvoorbeeld door een weeffout niet door de eindkeuring komt, kan niet voor tentdoek worden toegepast. “Dit keusdoek herbruiken wij graag duurzaam voor onze materiaalsponsoring van Sheltersuit”, stelt Rob Verver, directeur van TenCate Outdoor Fabrics. “Met onze beschermende materialen zijn we immers dagelijks bezig met de bescherming van mensen in hun werk- en leefomgeving, zoals de outdoorsector. Het is geweldig dat we met elkaar al een paar jaar daklozen en recentelijk ook vluchtelingen de winter door kunnen helpen. Het is een warme jas – letterlijk en figuurlijk.” 

 

Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van de Sheltersuit? Doneer nu of neem contact op!

Contactinformatie Sheltersuit

Rigtersbleek-Zandvoort 10 – 9
7521 BE Enschede
+31 (0) 53 2032 375 info@sheltersuit.com https://sheltersuit.com/contact/

Global Goals

Datum: 4 oktober 2018 |

Bron tekst: Stichting Sheltersuit |

Auteur: Stichting Sheltersuit

Lees meer over #Earth is calling