Roessingh ontwikkelt app om valrisico ouderen te beperken

Roessingh Research and Development  heeft in samenwerking met  Gociety Solutions de  GoLiveHealth-app  ontwikkeld. Dit is een app-programma om het valrisico van ouderen te verlagen. De app is bedoeld om het valrisico van ouderen te analyseren en op maat gemaakte oefeningen aan te bieden. Wanneer de oudere vervolgens alsnog valt, kan het programma de familie of vrienden waarschuwen over de val en de locatie. 

In het kort

  • Om het valrisico van ouderen te analyseren en op maat gemaakte oefeningen aan te bieden is de GoLiveHealthapp ontwikkeld  
  • Dankzij het ontwikkelde programma kan de oudere –waar en wanneer oefenen om valrisico te verkleinen 

Global Goal

global goal icon
GoLiveHealth

Ouderen vormen een groeiende groep in onze samenleving. Het is essentieel dat zij zo lang ‘ mogelijk veerkrachtig, vitaal en fit blijven. Ouderen die vallen, verliezen vaak tijdelijk of voorgoed hun zelfredzaamheid. Hun leefwereld wordt kleiner, ze zijn bang opnieuw te vallen, raken afhankelijk(er) van zorg en hun woning moet soms worden aangepast. Met valpreventie kan deze negatieve spiraal worden doorbroken. Uit landelijke cijfers blijkt dat 1 op de 3 oudere volwassenen eens per jaar valt. Iedere 5 minuten belandt een oudere volwassene op de eerste hulp vanwege verwondingen opgelopen door een val. Alleen al in Nederland sterven 9 oudere volwassenen per dag ten gevolge van een val. Vallen komt niet alleen vaak voor maar heeft ook grote gevolgen voor de levenskwaliteit van de oudere. Dankzij het ontwikkelde GoLiveHealth programma kan de oudere –waar en wanneer het uitkomt- oefenen om het valrisico te verkleinen. Op het moment dat de telefoon van de oudere een verhoogd valrisico waarneemt, geeft de app een korte waarschuwing van het risico. Daarnaast biedt de app oefeningen die vanuit huis te beoefenen zijn, om het valrisico te verlagen. De oefeningen zijn verdeeld in de categorieën: kracht, balans, lenigheid en coördinatie. 

Het Roessingh Research and Development is tevens opdrachtgever van de  RED Engineers Challenge. Tijdens deze challenge worden kinderen uitgedaagd om een prototype te ontwikkelen van een product dat het leven van mensen die de gevolgen ondervinden van een hersenbloeding, makkelijker zal maken. Dit product kan van alles zijn: een tastbaar product, een applicatie, enzovoort. 

Datum: 18 mei 2017 |

Bron tekst: Roessingh |

Auteur: Twente.com