Prinses Máxima Centrum kiest voor duurzame dienstkleding

Kinderoncologiecentrum Prinses Máxima in Utrecht heeft de primeur van 100% duurzame dienstkleding, gemaakt met Tecawork™ Ecogreen weefsel van TenCate Protective Fabrics uit Nijverdal. Het is een innovatief weefsel op basis van duurzame houtpulp en gerecyclede PET-flessen, dat extra comfortabel is voor doktoren, verpleegsters en verplegers. In één uniform in maat M zijn vezels verwerkt die zijn gemaakt van 27 gerecyclede plastic halve literflessen. Haute couture ontwerpster Monique Collignon tekende voor het ontwerp, geholpen door de input van de kinderadviesraad van het Prinses Máxima Centrum.

In het kort

  • Jaarlijks ontstaat er veel plastic afval.  

  • TenCate Protective Fabrics gebruikt dit afval om een duurzame textielvezel te maken. 

Global Goal

global goal icon
Het Prinses Máxima Centrum

Begin juni 2018 is het Prinses Maxima Centrum op de Uithof in Utrecht officieel geopend door Koningin Maxima, nadat het kinderoncologiecentrum in mei in gebruik was genomen. Dit unieke medische centrum in de strijd tegen kinderkanker telt 87 kamers waar kinderen én hun ouders kunnen verblijven. Circa 900 kinderen kunnen tegelijkertijd worden behandeld, terwijl 13.000 kinderen onder controle kunnen zijn, afkomstig uit heel Nederland. Er werken bijna 1.000 mensen, van wie 400 als onderzoeker. De gezamenlijke missie is ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van dagelijks leven. Daartoe moet de overlevingskans voor kinderen van de huidige 75 procent verder omhoog. Eerst tot 90 procent en uiteindelijk naar 100 procent.

Duurzame vezelblend

Tecawork™ Ecogreen is de eerste 100% duurzame stof in de markt op basis van innovatieve, milieuvriendelijke vezeltechnologie. Milieubelastend katoengaren is in de 100% duurzame vezelblend van TenCate vervangen door Lyocell, dat wordt gemaakt van houtpulpvezels uit duurzaam beheerde bossen. De polyestercomponent in de garenbundel is gemaakt op basis van gerecyclede petflessen. Dit voorkomt dat nieuwe grondstoffen nodig zijn. Ook kost de productie beduidend minder energie.

Duurzame bedrijfskleding

Door de vruchtbare en vlotte samenwerking met alle partijen, is het Prinses Máxima Centrum het eerste kinderoncologiecentrum in Nederland dat volledig overgaat naar 100% groene dienstkleding. Diana Monissen, bestuursvoorzitter van het Prinses Máxima Centrum: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk uitgangspunt voor ons centrum. Wij zijn dan ook ontzettend trots op de duurzame dienstkleding voor onze medewerkers.”

Minder belastend

Dagelijks wordt ziekenhuiskleding intensief gebruikt. Hygiëne is in een ziekenhuis een belangrijk veiligheidsaspect. Industrieel wassen van de dienstkleding is zo een belangrijke schakel in de totale textiele waardeketen. Daardoor ligt een deel van de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid bij de industriële wasserijen. Titus Mulder, algemeen directeur van industrieel wasserij Rentex Floron, stelt: “Omwille van duurzaamheid wassen we op lagere temperaturen dan gangbaar, maar wel zodanig dat bacteriën gedood worden. Daarvoor gebruiken we speciale desinfectiemiddelen, die ook weer minder belastend voor het milieu zijn.”

Meer comfort

De keuze voor Tecawork™ Ecogreen werd gemaakt in samenspraak met confectiefabriek De Berkel uit Varsseveld, terwijl Rentex Floron uit Bolsward de industriële reiniging verzorgt. TenCate Protective Fabrics uit Nijverdal wilde een duurzame stof als alternatief voor de huidige bedrijfskleding op de markt brengen. “Wij zagen dat alle beschikbare duurzame vezelblends in de markt eigenlijk maar gedeeltelijk groen waren”, vertelt Martine Kok, productmanager workwear bij TenCate. Ook moest het uiteindelijke weefsel nog comfortabeler zijn voor de drager. Bovendien moest de bedrijfskleding bestand zijn tegen het intensieve, industriële wasproces. Uiteindelijk kwam in dit project alle beschikbare duurzaamheid bij elkaar.

Duurzame waardeketen

Confectionair De Berkel uit Varsseveld maakt van oorsprong medische kleding voor de gezondheidszorg. Salesmanager Agnes Meinen is enthousiast over het eindresultaat van de hechte samenwerking in de totale waardeketen: “Het Prinses Máxima Centrum heeft ver reikende MVO-ambities. Wij gaan hier met Tecawork™ Ecogreen ruimschoots in mee.” Als confectionair zet De Berkel zich dagelijks in voor de naleving van goede arbeidsomstandigheden in de confectiefabrieken waar de duurzame bedrijfskleding wordt geproduceerd. Daartoe is het bedrijf onder meer lid van de Fair Wear Foundation. Jaarlijks worden de arbeidsomstandigheden op die productielocaties stelselmatig gecontroleerd. Dit controleproces wordt begeleid en bewaakt door die stichting. Daarnaast is De Berkel onder meer gecertificeerd op het duurzaamheidscertificaat ISO 14001.

Lees hier meer over de producten van TenCate! #TenCate

Datum: 7 juni 2018 |

Bron tekst: TenCate Protective Fabrics |

Auteur: Twente.com