single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

Een wereld zonder katoen afval

Wat doe je met die oude trui of broek die je eigenlijk niet meer draagt? Gooi je die in de kledingbak? Binnen Europa is jaarlijks 8 miljard kg textielafval in omloop, waarvan 2 miljard kg wordt ingezameld. Vijf procent van de ingezamelde kleding gaat naar kringloop winkels, 35 procent wordt hergebruikt als poetsdoeken en isolatiemateriaal en 40 procent gaat naar arme landen. Maar wat gebeurt er met die laatste 20 procent? Tot op heden werd het gezien als restafval dat niet meer bruikbaar was. Met SaXcell is dat verleden tijd!

Van afval naar hoogwaardige vezel

SaXcell staat voor Saxion Cellulose en is een uitvinding van Gerrit Bouwhuis en Ger Brinks, verbonden aan het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion in Enschede. Zij kregen in 2011 het idee om cellulose te onttrekken aan afvalkatoen en daarvan een vezel te maken. Het unieke van de SaXcell is dat afvalkatoen als grondstof wordt gebruikt bij de vervaardiging van nieuwe vezels, veel nieuwe vezels! Van elke kilo afvalkatoen wordt ten minste 980 gram nieuw garen gemaakt. Daarnaast is het produceren van de innovatieve vezel aanzienlijk minder belastend voor het milieu omdat er minder water, gif en kunstmest voor nodig is. De productie van ‘normale’ textielvezels is namelijk één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Bij het verbouwen van de katoenplant worden grote hoeveelheden landbouwgrond gebruikt die hard nodig zijn voor het verbouwen van voedsel. Daarnaast houdt de katoenplant van water; zo’n 8000 liter voor een kg katoen is geen uitzondering. Bestrijdingsmiddelen worden ingezet tijdens het groeiproces van de plant en ook nadat de katoen geoogst is worden er allerlei chemicaliën gebruikt, bijvoorbeeld om de stof te verven.

De uitzending van de Buitendienst is hier te bekijken. 

Een toekomst zonder textielafval?

SaXcell kan een wereldwijde doorbraak betekenen voor het recyclen van kleding. Tot nu toe was er namelijk geen goedwerkende techniek beschikbaar om oude kleding te recyclen tot een hoogwaardige grondstof. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door EY in opdracht van Het Plan van Aanpak, MVO en Rijkswaterstaat, is gebleken dat deze nieuwe stof voor alle modemerken een commercieel interessante oplossing kan bieden. Het Nederlandse merk Humanoid heeft SaXcell inmiddels verwerkt in een jurk. Daarnaast werd SaXcell gepresenteerd op de Dutch Design Week en aan de grootste modemerken van de wereld tijdens een bijeenkomst in New York. De komende jaren wordt er gewerkt aan de doorontwikkeling van SaXcell. Misschien zorgt deze Twentse innovatie wel voor een toekomst waarin textielafval verleden tijd is!

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over SaXcell.