MRI techniek voor tumor karakterisatie

Technologische toepassingen zijn niet meer weg te denken uit de medische wereld. Geavanceerde apparatuur ondersteunt de medisch specialist en verschaft een nieuw inzicht in de gezondheid van de patiënt. Maar de integratie van technologie brengt ook vraagstukken met zich mee. De arts die de MRI-apparatuur gebruikt, kijkt en denkt anders dan de ingenieur die de technologie ontwerpt. 

In het kort

  • Onderzoek naar het verschil in denkwijze van medisch specialisten en technisch ingenieurs 
  • De nieuwe techniek moet in sommige gevallen een operatie voorkomen 

Global Goal

global goal icon
Betere samenwerking in klinische omgeving

Sophie van Baalen doet aan de afdelingen Wijsbegeerte en Magnetic Detection and Imaging aan de  Universiteit Twente  onderzoek naar het verschil in denkwijze van medisch specialisten en technisch ingenieurs. ”Artsen weten niet altijd hoe ingewikkeld de techniek is en zijn vooral geïnteresseerd in de behandeling van het individu. Ingenieurs hebben niet altijd een volledig beeld van de complexe praktijk waarin een arts zich bevindt en willen juist meer over de werking van de techniek te weten komen. Over welke patiënt het precies gaat is voor hen minder van belang. Ik heb een Master Philosophy of Science, Technology and Society behaald aan de UT en die thema’s komen nu terug in mijn PhD. Uiteindelijk zou ik graag een framework ontwikkelen voor een betere samenwerking in klinische omgevingen.” 

Onderzoek naar nieuwe MRI techniek

Sophie werkt vanuit de  UT  samen met de urologie- en radiologie afdelingen van  Medisch Spectrum Twente  ook aan de ontwikkeling van een nieuwe MRI-techniek. Deze zogenaamde diffusie gewogen MRI wordt al gebruikt bij hersenscans, maar zou ook een doorbraak kunnen zijn voor het onderzoeken van de nieren. ”Met deze techniek wordt de beweging van waterdeeltjes in het nierweefsel geanalyseerd. Op die manier kun je tumoren in beeld brengen. Nu wordt er meestal een ‘gewone MRI’ of CT-scan gemaakt, waarbij vooral de grootte kan worden bepaald en of de tumor solide is. Er wordt vaak gekozen voor een operatie. Na die operatie wordt de tumor geanalyseerd en kan pas met zekerheid worden geconstateerd of er sprake is van een goed of kwaadaardig weefsel. Onze nieuwe techniek moet in sommige gevallen een operatie voorkomen. We zitten nu in de pilotfase; patiënten worden in het MST getest en de resultaten analyseren we op de UT. Dat neemt nu nog een aantal dagen per patiënt in beslag. Om de techniek echt in te kunnen zetten in een klinische omgeving, werken we nu onder andere aan een versnelling van dat proces.” 

“Ik ben voor mijn studie naar Twente gekomen want Universiteit Twente is de enige plek in Nederland waar  Technische Geneeskunde  wordt aangeboden. Daarna ben ik ‘blijven hangen’ omdat het aanbod hier in Twente heel goed is. Je kunt verschillende disciplines combineren, zoals ik dat doe in mijn werk op de UT en bij MST!” 

Datum: 19 januari 2017 |

Bron tekst: Medisch Spectrum Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #techniek