Mexico schakelt Twentse hulp in

De Twentse technologiebedrijven Powerspex, WTT, Stork en HoST gaan samen het afvalprobleem van twee Mexicaanse steden oplossen. Met de ontwikkeling van een nieuwe ‘Twence’ is meer dan 50 miljoen euro gemoeid.  Het Twentse bedrijfsleven kan met een reuzenorder van meer dan 50 miljoen euro voorkomen dat de Mexicaanse steden Guerrero en Cuauhtémoc een nieuwe, vervuilende afvalstort moeten aanleggen.

In het kort

  • ​In Mexico zijn veel problemen met afval en afvalscheiding 
  • Twentse bedrijven bieden hulp bij de ontwikkeling van een duurzame afvalscheiding, waarmee ook energie kan worden opgewekt

Global Goal

global goal icon
Reuze order voor Twentse recyclingtechnologie

De vier technologiebedrijven hebben afgelopen vrijdag in Hengelo samen met het Mexicaanse technologiebedrijf Recilogic en de burgemeesters van de steden Guerrero en Cuauhtémoc een principe-overeenkomst getekend. 

 

De partijen verplichten zich met de overeenkomt om samen naar een duurzame afvalscheiding voor de steden in Noordelijk Mexico te gaan zoeken, waarmee ook energie kan worden opgewekt. Een soort Twence in de provincie Chihuahua.  Een Mexicaanse delegatie bracht al een bezoek aan de afvalverwerking op Boeldershoek. 

 

,,We hebben zeker een jaar nodig om te bepalen hoe die oplossing er uit gaat zien”, zegt Pjotr Schade die namens de Everest Energy Group het project financieel leidt, ,,daarna volgen de definitieve contracten voor het gekozen plan.” 

 

De twee Mexicaanse steden kampen door gebrek aan scheiding met een groot afvalprobleem. De grootste vuilnisbelt raakt vol en een cocktail aan stoffen kan op korte termijn het bodemwater gaan vervuilen.

Twentse samenwerking

De vier genoemde technologiebedrijven vormen met hun technologische kennis de voorhoede van het project.  HoST  (Enschede) is expert in biomassa-installaties,  Stork  (Hengelo) in warmtetechniek,  WTT  (Oldenzaal) in afvalscheidingsinstallaties en  Powerspex  (Hengelo) in test- en besturingssystemen. De Universiteit Twente en Saxion Hogescholen worden nauw betrokken in het project, dat door de provincie Overijssel, de Nederlandse en de Mexicaanse overheid wordt gesteund.

Datum: 28 augustus 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com