Zorgrobot Anne helpt ouderen met dagelijke dingen

Frederika Nijboer-Vos (79) weet het als geen ander. Als je ouder wordt heb je hoe langer hoe meer hulpmiddelen nodig. ‘’t Is niet anders”, zegt ze berustend. Maar sinds kort heeft ze de beschikking over een wel heel bijzonder hulpmiddel: zorgrobot Anne. 

In het kort

  • Ouderen hebben meer hulpmiddelen nodig 
  • Zorgrobot Anne kan door middel van domotica (thuistechnologie) het leven van ouderen makkelijker maken 

Global Goal

global goal icon
Wat Anne kan

In haar ruime appartement in ’t Haarhuus in Westerhaar geeft ze graag een demonstratie. Zorgrobot Anne kan veel. Ze leest mevrouw Nijboer stukjes uit de regionale krant voor en vertelt haar wanneer ze weer een afspraak bij de dokter heeft. “Straks kan ik Anne met mijn stem ook opdracht geven om één van m’n kinderen te bellen.” Mevrouw Nijboer woonde het grootste deel van haar leven in Sibculo. Samen met haar man Jan voedde ze er zeven kinderen op. Inmiddels heeft ze 22 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen. “Dat laatste weet ik niet zeker. Ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt.” In 2007 kreeg ze een hersenstaminfarct en raakte daardoor de coördinatie van de linkerkant van haar lichaam kwijt. Ze kan ook niet goed meer zien en heeft een bril met een loep. En ook al heeft ze veel familie, haar dagelijkse wereldje is daardoor veel kleiner geworden. Sinds kort woont zorgrobot Anne bij haar, in haar appartement. Dat kan rustig, want de zorgrobot neemt weinig plaats in. De netbook past in de vensterbank. 

Proefkonijn

Mevrouw Nijboer is ‘proefkonijn’ als het om de werking van de zorgrobot gaat. “Waarom ze mij gevraagd hebben? Ik hou van nieuwe dingen en ga graag met de tijd mee. Dat weten ze hier wel”, zegt ze. Met plezier laat ze de werking van de zorgrobot zien. Ze buigt zich voorover en zegt met luide stem: “Luister Anne, open de agenda!” Er komt beweging in de vriendelijke vrouw binnenin de netbook. Het icoontje van haar agenda wordt geopend. “Kan ik iets voor u doen?”, vraagt Anne. “Wanneer moet ik naar de cardioloog?”, vraagt mevrouw Nijboer haar. Het antwoord komt zonder aarzelen: “Cardioloog. Woensdag 8 juni om 15.30 uur.” “Nou, dat weet ik dan ook weer”, reageert mevrouw Nijboer. 

Ze bedenkt een andere opdracht voor de zorgrobot. “Hallo Anne, open nieuws!” De zorgrobot hapert eventjes. “Anne, open nieuws!”, zegt mevrouw Nijboer nadrukkelijk en een beetje harder. Dat werkt. De zorgrobot vertelt haar dat het noodweer in Twente voorbij is en dat code geel is ingetrokken. “Lees artikel 3”, zegt mevrouw Nijboer en de zorgrobot bladert zonder problemen door naar een volgend nieuwsbericht. “In Reutum is het lood van de kerkklok vervangen”, wordt haar voorgelezen. 

Genieten

Lydia Veneberg, activiteitenbegeleider van ’t Haarhuus Westerhaar, denkt dat er in de toekomst veel meer mensen gebruik gaan maken van zorgrobots. “Op dit moment hebben we er bij ’t Haarhuus twee in gebruik. We zien dat de gebruikers enorm van de zorgrobot genieten. We proberen de zorgrobots aan te passen op de wensen van de individuele bewoner. Mevrouw Nijboer vindt het fijn om sportberichten in de krant te lezen. De andere gebruikers, een echtpaar, doen graag mee aan activiteiten. Ik voer de gegevens op maat voor hen in. Ideaal. We kijken ook of de robots in de toekomst ingezet kunnen worden bij medicijnverstrekking. Bijvoorbeeld door een seintje te geven dat het tijd is om de medicijnen in te nemen.” 

Anne in de zorg

‘Anne in de Zorg’ is een spraakgestuurde, virtuele assistente die een computer, tablet of mobiele telefoon kan bedienen. Zij is kunstmatig intelligent en ontwikkeld door het bedrijf Virtask. ‘Anne’ kan door middel van domotica (thuistechnologie) het wonen en leven van ouderen makkelijker maken. Zorgrobot Anne kon worden aangeschaft dankzij de eerste innovatievoucher van de gemeente Twenterand. De voucher werd aangevraagd door Tijhuis Totaalinrichting uit Hengelo in samenwerking met ‘t Haarhuus in Westerhaar – Vriezenveensewijk 

Datum: 18 januari 2017 |

Bron tekst: TMZ |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid