Lokaal, ecologisch textiel voor internationale duurzaamheid

Het lectoraat Smart Functional Materials deed met het project ‘Going Eco, Going Dutch’ tussen 2015 en 2017 onderzoek naar de productie, het ontwerp en de branding van (mode)textiel gemaakt van lokaal geproduceerde hennepvezels. Sinds begin 2018 is een vervolgproject ‘Going Circular, Going Cellulose’ gestart op deze hogeschool in Enschede. Beide projecten worden ondersteund door SIA RAAK, dat het praktijkgerichte onderzoek wil verbeteren tussen de beroepspraktijk en het hoger beroepsonderwijs. Concreet doel is het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken.

In het kort

  • Saxion Hogeschool doet al jaren onderzoek naar smart materials. Momenteel doen ze onderzoek naar circulaire vezels 

  • Met circulaire vezels wordt er op verschillende vlakken bijgedragen aan duurzaamheid

Global Goal

global goal icon
De productie van textiel vezels

Voor textiel(mode)labels en (bedrijfs)kledingontwerpers is het vaak moeilijk om de productie van textiele weefsels vervaardigd in niet-Europese landen te controleren door de fysieke afstand tot het buitenland en vanwege een gebrek aan transparantie in de totale productieketen. Daardoor is het ook lastig om ecologische aspecten geobjectiveerd te laden, vanuit het oogmerk van zowel esthetische, lokale als emotionele duurzaamheid.

Duurzaam textiel

Tegelijkertijd zoeken textielontwerpers en gevestigde textielmerken steeds vaker naar duurzaam consumententextiel en bedrijfstextiel dat kan worden gerecycled of geupcycled na gebruik door modeconsumenten respectievelijk bedrijfsmedewerkers. Voor het project ‘Going Eco, Going Dutch‘ hebben regionale – waaronder Twentse – textielfabrikanten en (bedrijfs)kledingmerken nauw samengewerkt om te verkennen hoe modieus (consumenten- en bedrijfs)textiel – gemaakt van lokaal geproduceerde hennep – kan worden ontwikkeld, van de allereerste vezel tot en met de weefsels en de uiteindelijke ‘branding’ van het textielproduct.

Esthetische duurzaamheid

Dit op technologische én productinnovatie gerichte onderzoek leverde tal van (technische én marketing) inzichten op omtrent de productie van hennep. Daarnaast kwam het belang van de visuele identiteit van het (technische en modieuze) textiel naar voren. Dit – esthetisch duurzame – karakter is van oorsprong ontstaan ​​door het gebruik van Nederlandse (en Twentse) traditionele ambachten.

Lokale duurzaamheid

Daarnaast blijkt ook ‘storytelling’ van bepalend belang door met verhalen en achtergronden, feiten en cijfers te focussen op lokaliteit – naast ‘Made in Holland’ wellicht ook ‘Oet Twente’ – en maximale transparantie. De indrukwekkende textielhistorie én de kansrijke (technisch)textieltoekomst van bijvoorbeeld Twente, maken het verschil voor meer ‘lokale duurzaamheid’.

Emotionele duurzaamheid

Tenslotte is ook het creëren van een emotionele band en verbinding tussen producent, product en consument essentieel voor het verduurzamen van (technisch)textiel in de beleving van de eindgebruiker. Deze benaderingswijze beïnvloedt zowel ontwerp- als merkstrategieën. Wie meer wil weten omtrent ‘emotionele duurzaamheid’ vindt hier meer informatie en kennis van de kant van: Jonathan Chapman.

Datum: 5 juni 2018 |

Bron tekst: Saxion Hogeschool |

Auteur: Twente.com