Saxion lectoraat Smart Functional Materials

Een circulaire economie is iets waar de wereld om vraagt. Bij Saxion zijn ze hier volop mee bezig op het gebied van textiel. Binnen Hogeschool Saxion ontwikkelt het lectoraat ‘Smart Functional Materials’ innovatieve concepten en producten in samenwerking met bedrijven, onderzoekers en studenten. Op basis van praktijkgericht onderzoek dragen slimme en functionele materialen bij aan concrete oplossingen. Digitalisering van productienetwerken maakt snelle marktintroductie van innovaties mogelijk. Het lectoraat maakt dagelijks gebruik van het TextielLAB van Saxion in Enschede.

In het kort

  • Saxion draagt met haar vele onderzoeken bij een aan circulaire economie 
  • Met hun lectoraat ‘Smart Functional Materials’ blijven ze innoveren 

Global Goal

global goal icon
De onderzoeksgebieden van het lectoraat
  • Duurzaam textiel: nieuwe materialen worden ontwikkeld, zoals de innovatieve, gerecyclede cellulosevezel SaXcell. Biomaterialen en lokaal in Twente en Oost-Nederland geproduceerde vezels worden onderzocht. Ontwerp voor hergebruik en een circulaire textielketen zijn onderzoeksthema’s. Klik voor actuele projecten over duurzaam textiel van Saxion; 
  • Interactief slim textiel: textiel dat reageert op veranderingen in de omgeving. De integratie van elektronica in textiel maakt kleding tot meetinstrument van lichaamsfuncties. Door de integratie van sensoren en actuatoren in textiel is het mogelijk een exoskeleton van textiel te ontwerpen dat ondersteuning biedt bij het lopen. Klik voor actuele projecten over interactief slim textiel van Saxion; 
  • Oppervlakte-bewerkt textiel: verschillende oppervlaktebewerkingstechnieken zoals finishen, coaten, lamineren en 3D printen op textiel helpen de eigenschappen van textiel te vernieuwen. Digitalisering of nanotechnologie creëren innovatieve mogelijkheden om textiel andere eigenschappen of functionaliteiten te geven, zoals meer comfort. Klik voor actuele projecten over oppervlakte-bewerkt textiel van Saxion.
Fashion and Textile Technologies

In het lectoraat ‘Fashion and Textile Technologies’ staan de rol van de consument en producent centraal in de ontwikkeling van mode- en textieldesign als economische activiteit. Het lectoraat besteedt vooral aandacht aan hightech-ontwikkelingen op materiaalkundig gebied, met de daarbij behorende specifieke design- en marketingaanpak. Het lectoraat maakt dagelijks gebruik van het TextielLAB van Saxion in Enschede. Daarbij werkt het nauw samen met de opleiding Mode & Textiel van het naastgelegen ROC van Twente.

TextielLAB

Voor het ontwikkelen en testen van ‘smart materials’ beschikt het TextielLAB van Saxion in Enschede over de meest moderne textielmachines en apparatuur. Hier doen studenten en lectoren – samen met textielbedrijven uit Twente en omgeving – onderzoek aan (technisch)textiel en worden demonstratiematerialen en prototypes gemaakt. 

 

Het kennisinstituut beschikt over vier laboratoria

  • Het mechanisch productielab: een volledige weverij voor de productie van (technisch)textiel, plus een industriële borduurmachine en breimachines; 
  • Het textielchemielab: moderne verfapparatuur, coatingmachines, een chromojetprinter, klimaatkasten en chemie-uitrusting; 
  • Het printlab: digitale inktjetprinters en 3D-printers voor prints op textiele substraten; 
  • Het testlab: een fabric-touch-tester voor het bepalen van de greep, trekbanken voor het testen van de treksterkte van textiel en een scheurweerstandtester.
Lector en course-directeur Smart Functional Materials

Ir. Ger Brinks is sinds februari 2007 lector Smart Functional Materials bij Saxion in Enschede. Hij studeerde zowel procestechniek met de major chemische textieltechniek, als chemische technologie met de major biomedische materiaalkunde.

 

Theresia Grevinga, MA, is sinds januari 2014 werkzaam voor het lectoraat Smart Functional Materials bij Saxion in Enschede en is als Course-directeur van de master ‘Innovative Textile Developement’ verbonden aan de opleiding Fashion & Textile Technology. Zij is afgestudeerd in de richting modevormgeving aan de kunstacademie (AKI) in Enschede. Daarna werkte ze als freelancer, interieur stylist en designmanager.

 

Gezamenlijk met teamgenoten werken zij na het succesvolle onderzoeksproject ‘Going Eco, Going Dutch’ momenteel aan een tweede project, genaamd ‘Going Circular, Going Cellulose’, dat is gericht op het circulair ontwerpen van (technisch)textieloplossingen. Dit project is gestart in februari 2018 en heeft een doorlooptijd tot januari 2020. Beide onderzoeksprojecten worden ondersteund door SIA RAAK voor de verbeteringen tussen de beroepspraktijk en het hoger beroepsonderwijs.

Datum: 5 juni 2018 |

Bron tekst: Saxion Hogeschool |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #materiaaltechnologie