single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

KIVI Mechanics Symposium Biomimicry & Mechanics

Benieuwd hoe de natuur de mensheid leidt naar duurzame innovatie? Kom vrijdag 24 november 2017 naar het KIVI Mechanica Symposium van 2017 met als onderwerp geavanceerde Biomimicry en Mechanica.

Tijdens KIVI Mechanics Symposium zullen Codrin Kruijne (achtergrond in informatie wetenschappen en ondernemerschapsonderwijs), Dr. Martin Bennink (lector NanoBio/Nanotechnology op het Saxion) en Prof. Dr. Ir. Tom van Terwisga (teamleider Resistance en Propulsion bij het R&D departement van MARIN en deeltijd professor aan de Universiteit van Delft) presentaties geven.

Sprekers
Codrin Kruijne: wilt je weten op welke manier de natuur is gebruikt om creatief te zijn? Op welke manier de natuur de mensheid leidt naar duurzame innovatie? De presentatie van Codrin Kruijne beantwoordt deze vragen door een introductie in de biomimicry te geven. In 3,8 miljard jaar heeft de natuur vele oplossingen ontwikkeld op het gebied van verschillende uitdagingen in het gebied van water, voedsel, energie, communicatie en coördinatie. Biomimicry richt zich op het bestuderen en leren van oplossingen vanuit de natuur en het gebruiken van deze oplossingen voor het ontwerpen van producten, processen en systemen.

Dr. Martin Bennink: de natuur is geëvolueerd in een groot aantal interessante structuren die een directe link hebben met interessante functies op allerlei schalen. Nanoscience en nanotechnologie zijn nieuwe gebieden die deze structuren proberen te begrijpen, te karakteriseren en te produceren op hele kleine schaal, normaal gezien tussen de 1 en 100 nm. NanoBioInspiration bestudeert deze natuurlijke structuren in detail om hen te begrijpen en te reproduceren. Martin Bennink zal bespreken wat we kunnen leren van de natuur en zal een aantal voorbeelden van natuurlijke structuren en mogelijke reproductie methodes bespreken.

Prof. dr. Ir. Tom van Terwisga: waarom zijn er zo weinig schepen met ‘’flapping fin’’ voortstuwing? En waarom zijn er zo weinig vissen met propeller voortstuwing? Kijken wij, of de evolutie ergens overheen? De presentatie van Tom Terwisga probeert antwoord te geven op deze vragen door te beginnen met een fundamentele discussie van energie verliezen en efficiëntie van schip en vis voortstuwing. Daarna zal Terwisga in detail in gaan op verschillende vormen van vis voortstuwing, vooral in schepen. Als laatst zullen er voorbeelden worden gegeven van propeller voortstuwing op levende dieren en zoogdieren.

Programma
15.00 – 15.15 uur – Ontvangst
15.15 – 15.45 uur – Introductie in Biomimicry
15.45 – 16.15 uur – Nanoscale Applications
16.15 – 16.45 uur – Pauze
16.45 – 17.15 uur – Biomimetic Propulsion
17.15 – 18.00 uur – Afsluitende borrel, mogelijkheid tot netwerken

Datum: vrijdag 24 november, van 15.00 tot 18.00 uur. Locatie: Universiteit Twente De Horst 2 (7522 LW Enschede), Horst Building, Room N109