single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

Gogbot festival 2017

Sinds 2004 transformeert het GOGBOT Festival de binnenstad van Enschede één keer per jaar tot een ‘cyberkermis’. Een audiovisueel spektakel waar het publiek vier dagen en nachten lang kan genieten van baanbrekende installaties, performances, tentoonstellingen, lezingen en feesten over de invloed van technologie op de huidige samenleving en waar de stand van de actuele technologie wordt onderzocht. GOGBOT; hét spraakmakende festival over kunst, muziek en creatieve technologie. 

Dit jaar staat het thema INTERGALACTIC centraal. Een thema over recente ontwikkelingen in de ruimtevaart en astronomie, zoals de ontdekking van steeds meer ecoplaneten, geheel nieuwe zwaartekracht theorieën, de aanstaande commercieel ruimtevaart en reizen naar Mars, reizen naar andere sterren, deep space mining en meer.

Julius Horsthuis-2

Highlights tentoonstellingen
Overige highlights zijn onder andere de installatie COGITO van de Italiaanse kunstenaar Daniela de Paulis, die brainscans van bezoekers via de radiotelescoop in Dwingeloo de ruimte instuurt. Midden in de Grote Kerk staat de bronzen sculptuur LEAP OF FAITH van Joseph Klibansky, de meer dan levensgrote astronaut die een groot gouden kruis draagt. Klibansky ziet ruimtereizigers als de grensposten van een nieuwe wereld, gidsen voor de mensheid naar een nu nog onbekende toekomst.
30 best of graduates 2017 van de Nederlandse kunstacademies presenteren hun werk In de voormalige Coberco Melkhal, waar ook de grootschalige video installatie SOLARIUM is te ervaren, van de mediakunstenaar Gunna Duberstein, werkzaam bij de NASA. SOLARIUM toont de meest gedetailleerde beeld en geluidsopnames van de zon die ooit gemaakt zijn, uit data bestanden van NASA’s Solar Dynamic Observatory. Een nieuwe locatie dit jaar is de historische Menistenkerk nabij de Oude markt. Daar tonen UT studenten INTERGALACTIC installaties en prototypes, maar ook is hier het project DSTART te zien, van de Belgische bioloog en kunstenaar Angelo Vermeulen. DSTART onderzoekt vanuit de opleiding Starship Design aan de TU Delft hoe in de toekomst interstellair reizen mogelijk wordt o.a. door 3D printers te koppelen aan kometen. Op de Oude Markt vormt STEP INTO THE LIGHT, van de lichtontwerper Michel Suk, een bewegende ring van lichtbundels die hoog boven Enschede op de nachtelijke hemel patronen projecteert.

Freerk Wieringa-2

Muziek
Jaarlijks presenteert GOGBOT een uitgebreid muziek programma op de Oude Markt en in Atak. 4 lange dagen en nachten met de nieuwste elektronische muziek en geluidskunst, en de beste techno DJ’s uit o.a. Londen, Athene en Rotterdam, die tegenwoordig furore maken in clubs als Tresor en Berghain in Berlijn. Van de rauwe techno-noise beats van Perc en Sawf tot Headless Horseman’s ritmische industrial. En met de minimale elektronica uit de Raster-Noton school van Ueno Maasaki en Grischa Lichtenberger. Plus: Endlec, Ossian, Bas Mooy, Heidi Hörsturz en de enigmatische elektronica componiste SØS Gunver Ryberg met haar industriële noise-ambient boordevol vlijmscherp schurende texturen. Het GOGBOT muziekprogramma, met meer artiesten TBA, staat hier.

GOGBOT een festival voor kunst, muziek en Creatieve Technologie. Met ruim 150 deelnemers o.a. Luke Jerram, Joseph Klibansky, Daniela de Paulis, Empress Stah, Genna Duberstein, Maartje Dijkstra, Angelo Vermeulen, Frederik de Wilde, Michel Suk, Matthijs Munnik, Gabey Tjon A Tham, Joris Strijbos + Daan Johan, Marco Broeders, Jelle de Graaf, Jort van Welbergen, en veel meer..

Het festival zal plaats vinden van donderdag 7 t/m zondag 10 september op verschillende locaties in Enschede, waaronder de Grote Kerk, de Oude Markt, Menistenkerk, Coberco, Atak, TETEM en Concordia. Bekijk hier het programma! Alle locaties zijn gratis toegankelijk, zowel de exposities, muziek en live-acts Oude Markt, symposium en de special events. GOGBOT is hierin een uniek laagdrempelig festival, overal vrij toegang behalve het muziekprogramma in Atak. Dus bestel snel je tickets voor het muziekprogramma!