Frankenhuis: Textielrecycling in een nieuw tijdperk

Met de komst van de nieuwe eigenaren van Frankenhuis BV is er veel veranderd in relatief korte tijd. Onder het motto ‘Creatief & verrassend helder’ maakt Frankenhuis in Haaksbergen zich hard voor een hoogwaardige recycling van post-consumer en industrieel textiel. Het bedrijf is de enige vervezelaar van niet herdraagbare (post-consumer) kleding in Nederland en ook binnen Europa één van de weinige vervezelaars van deze stroom. En het blijft niet slechts bij vervezeling, er wordt bij Frankenhuis actief gezocht naar innovatieve toepassingen van de gewonnen vezels.

In het kort

  • Frankenhuis uit Haaksbergen zet zich in voor het hoogwaardig recyclen van textiel
  • Vorig jaar investeerde het bedrijf in een tweede productielijn, waardoor ze nóg meer kunnen recyclen

Global Goal

global goal icon
Rond waaiend stof omzetten in papier

Frankenhuis investeerde vorig jaar in een tweede productielijn, waarmee het bedrijf kan groeien naar een productie van zo’n 15.000 tot 20.000 ton per jaar. Daarnaast is een open stoffiltersysteem geheel vervangen door een gesloten stoffiltersysteem. Dat is belangrijk omdat tijdens het vervezelen van textiel veel stof moet worden afgezogen. Terwijl het stof voorheen deels weer de hal in werd geblazen wordt het nu geheel opgevangen en samengeperst. Een hele verbetering voor het personeel. Een mooie bijkomstigheid is, dat van dit stof deels papier gemaakt kan worden!

Tassen, dweilen, dekens en koffers

2016 heeft naast investeren, ombouwen en opstarten voor Frankenhuis vooral in het teken gestaan van zoeken naar nieuwe toepassingen en afzetmarkten voor de vezels. Denk hierbij naast viltproducten zoals tassen en laptop sleeves aan dweilen en dekens. Ook worden vezels op kleur gesorteerd en opgemengd met PLA (polymelkzuur), waar vilt en vervolgens laminaat van wordt gemaakt, wat dan later in een eindproduct wordt gevormd. De toepassingen hiervan zijn groot; van tafelbladen en stoelen tot klokken en koffers.

Van oude jeans naar geluidwerend behang

Onder de naam DenimTex is met schildersbedrijf van der Geest een circulaire wandbekleding op de markt gebracht. Met de vezels uit oude jeans en ander afgedankt textiel wordt een decoratief en geluidwerend behang gemaakt. Hiermee wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar circulaire bouwproducten. Ook werkte Frankenhuis mee aan de ontwikkeling van de ’Blue Camp tent’ waarin oude spijkerbroeken zijn verwerkt. Deze zomer worden 30 Blue Camp tenten op Vlieland blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

Datum: 15 maart 2017 |

Bron tekst: Twente.com |

Lees meer over #textiel