single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

Basisschool de Toonladder eerste finalist RED Engineers Challenge 2018

Groep 7 van basisschool De Toonladder uit Delden ging voortvarend te werk, waardoor het zich dit jaar de eerste finalist mag noemen van de RED Engineers Challenge 2018. Deze techniekuitdaging wordt jaarlijks georganiseerd door Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en dit keer Twence, de afvalverwerker en duurzame energieproducent in Hengelo. Het is dé uitvinders- & ontwerpwedstrijd voor kinderen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs met als doel hen in aanraking te laten komen met techniek. Om de scholieren zo enthousiast te maken voor een techniekstudie in de toekomst. Dat is hard nodig gezien de groeiende vraag naar goedgeschoolde technici, zowel jongens als meiden.

De opdracht is even uitdagend als ambitieus: bedenk een duurzamere manier om bouwafval zo goed mogelijk te scheiden, zodat het hout, de stenen of het metaal makkelijker kunnen worden verwerkt in nieuwe producten. De totaaloplossing mogen de 19 leerlingen uit groep 7 presenteren aan de vakjury tijdens de finaledag op zaterdag 23 juni a.s., tijdens het Open Huis van Universiteit Twente.

Minder afvalhout
De voorbereidingen van het team van De Toonladder waren grondig. Onder bezielende begeleiding van drie vaders werd op woensdag 16 mei jongstleden het startschot gegeven. Direct werd gebrainstormd over afval, recycling en klimaatverandering. De rondleiding bij Twence op de vrijdag daarna was een verhelderende excursie. Het werd al snel duidelijk dat de kinderen vonden dat er veel minder afvalhout moet worden verbrand en dat tal van spullen en materialen veel beter gerecycled zouden moeten worden, met name uit de grijze containers. In de ochtenden die volgden werd in de klas een maquette van Lego gebouwd, een doos met producten van gerecycled materiaal gerealiseerd en een presentatie in elkaar gezet. Dit alles werd door een vlog-team uit de klas vastgelegd op video en verwerkt in een 5 minuten durende film, om in te sturen voor het tweede deel van de Challenge: maak een boeiende vlog.

Voorselectie door gastjury
Op vrijdag 8 juni is het totale plan van De Toonladder getoond aan een gastjury die de voorselectie doet. De twee Saxion-studenten – een leraar in opleiding en een toekomstige robotontwerper – konden met veel plezier mededelen dat de groep geselecteerd was voor de finale. Daar zullen de ‘babbel-boys’ – drie welbespraakte jongens uit groep 7 – namens het totale team de presentatie verzorgen voor de vakjury, in de overtuiging dat het team hoge ogen zal scoren. Wat hun oplossing is, is nog in nevelen gehuld, want het team wil de concurrentie niet in de kaarten laten kijken.