single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

App-bootcamp bij ROC van Twente

Een week lang ontwikkelen ICT studenten in wedstrijdvorm voor echte opdrachtgevers in het kader van ‘The Hour of Code’

Deze week organiseert ROC van Twente een ‘application bootcamp’ op de ROC-locatie Gieterij 200 in Hengelo. Deze bootcamp wordt georganiseerd in het kader van de wereldwijde Computer Science Education Week ‘The Hour of Code’. Dit evenement stimuleert kinderen en jongeren om op een leuke manier kennis te maken met programmeren en applicatie-ontwikkeling. Nerds & Company, D66 en het ROC van Twente zijn de initiatiefnemers.

Verbinding onderwijs en bedrijfsleven in Twente
De kick-off van de bootcamp in de Gieterij werd verzorgd door Patrick Welman, wethouder economie van de Gemeente Enschede. Hij ondersteunt dit evenement vanuit de Agenda van Twente, waarin een stevige ambitie is geformuleerd om de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te versterken.
Na deze kick-off hebben verschillende bedrijven – Nerds & Company, Bright Access, Recreate, Ecare, TRIMM en Sigmax – een opdracht gepitcht aan zestig derdejaarsstudenten applicatieontwikkeling. Die zich in hebben geschreven voor een opdracht en vervolgens in teams aan de slag gaan.
De deelnemende bedrijven verzorgen gedurende de hele week de begeleiding van de studententeams, samen met de docenten.

Vroeg beginnen met programmeren
“Er is wereldwijd een groot tekort aan ICT’ers, technische ontwikkelaars en programmeurs”, aldus John van der Vegt, voorzitter College van Bestuur van ROC van Twente. “Als mbo-opleider willen we ons samen met het bedrijfsleven hard maken kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de kansen, mogelijkheden en de multidisciplinaire aspecten van een beroep in deze wereld. Daarmee stimuleren we jonge mensen zich te richten op en ontwikkelen in een technische studie met uitstekende toekomstperspectieven en baangarantie.”

Kinderen, virtual reality en Lego
Donderdagmiddag 7 december verwelkomt het ROC van Twente 70 kinderen van basisscholen en 40 vmbo-leerlingen in de Gieterij. Zij gaan die middag aan de slag om hun eigen game of app te creëren en maken op een interactieve, hands-on manier kennis met programmeervaardigheden. Ook worden verschillende educatieve Virtual Reality opstellingen gepresenteerd. Studenten worden daarmee in een virtuele omgeving getraind in verschillende vakgebieden, van het repareren van een verwarmingsketel tot het werken met hoogbouw.

Het evenement is voor iedereen toegankelijk. De dinsdagmiddag en donderdagmiddag zijn de leukste momenten om te komen kijken, vanaf 13.00 uur. Dinsdag programmeren studenten een Hoovercraft waarmee ze binnen een bepaalde tijd een parcours gaan afleggen. Donderdag staat het programmeren van een Legorobot op de planning. Bekijk hier het volledige programma van deze week.

‘The Hour of Code’ is een internationale beweging die tientallen miljoenen studenten laat kennismaken met ICT en computerwetenschappen. Belangrijkste doel is kinderen te inspireren een onderzoekende houding aan te nemen en te breken met de stereotypen in dit beroepenveld.

Bron: ROC van Twente.