Sinds september 2019 denken tien Twentse jongeren mee over de toekomst van hun regio. Samen vormen zij Young Twente Board.  

 

Place to be
Hoe zorgen we ervoor dat Twente internationaal bekend staat als the place to be om te wonen, werken, studeren en leven? Hoe gaan we om met duurzaamheid? Een groep, bestaande uit tien ambitieuze jongeren, buigt zich over deze en andere vraagstukken en thema’s die van invloed zijn op de toekomst van deze regio.

 

Talent
Dit eerste jaar staat voor de Young Twente Boardleden in het teken van het thema Talent. Voorzitter Gyula Rychtarski: “We denken hier een hele waardevolle bijdrage te kunnen leveren, omdat het over onze generatie gaat. Het behouden van jonge mensen en de daarmee gepaarde jonge vibe in Twente was voor vrijwel alle zeventig aanmelders voor YTB een drijfveer. De verbinding tussen de verschillende initiatieven en profilering van de regio zijn belangrijke doelen voor ons. Er zijn genoeg (circa 170) goede (jonge)clubs die op dit thema inzetten, maar we zoeken juist naar de verbinding. 
Wij kiezen daarbij voor een focus naar buiten (nationaal – internationaal). We praten namelijk al genoeg met elkaar in Twente, maar nog veel te weinig naar buiten en dat is wel de plek waar het potentieel ligt. Deze insteek sluit ook aan bij jaarlijkse opdracht die de Twente Board geeft aan de Young Board. Deze opdracht luidt voor 2019/2020; meer bekendheid van Twente bij internationaal (technisch) talent”, legt ze uit. 

 

Meedenken en doen
“Het gaat mij vooral om het starten van een beweging. Twente biedt jongeren zoveel ruimte om mee te denken en te doen. Dat moeten meer mensen weten en die kans moet je samen benutten. Ik denk ook dat we als nieuwe generatie goed zijn in het ontwikkelen van een nieuw Twents ecosysteem. Eéntje waarin er minder clubjes zijn, maar waarin we samen groter denken. En daar moet je vroeg mee beginnen, anders slijt het oude patroon er snel in.”

 

Luisteren naar de nieuwe generatie
Twente Boardvoorzitter Geert Braaksma is enthousiast over de samenwerking met de jongeren. “Ze houden ons bij de les door gevraagd en ongevraagd advies te geven. Bovendien zorgen zij voor het verbinden en versterken van het jongerennetwerk én helpen zij initiatieven van, voor en door jongeren te ontplooien. Deze komen namelijk door hen op de agenda van Twente Board en komen dus zo verder. Geweldig om met zo’n groep met enthousiaste jonge en talentvolle mensen samen te werken. Wij denken niet vóór de nieuwe generatie, maar wij luisteren écht naar de nieuwe generatie!

 

De Young Twente Board

 

 

De Young Twenteboardleden komen zes keer per jaar bij elkaar. De jongeren zijn maximaal twee jaar lid. De YTB leden zijn ieder verbonden aan één van de actielijnen van de Agenda voor Twente. Zij zoeken binnen de actielijn naar een aanknopingspunt voor het thema talent. 

 

(v.l.n.r.):

Erik Kemp - Student Cyber Security – CamputUT Rijssen
Jan Baake - Consultant @ Vindsubsidies – Delden
Aniek Averesch - Owner PreTec - Sales Representative Ottobock Industrials 
Daan Bol - Programmamanager FttH – KPN – Enschede
Vera Engelbertink - Digital Strategist @ Green Orange – Oldenzaal
Carlien Hartgerink - Owner Studentpower – Almelo
Rense Kuipers – Journalist U-Today – Oldenzaal
Gyula Rychtarski - New Business Developer @ ADG dienstengroep – Almelo
Bente Bouwmeester - Biomedisch technoloog @ Medisch Spectrum Twente
Jelle Wieggers - Retentie Marketeer @ Kato Group - Markvelde