Voortgangsrapportage Investeren in Twente levert veel op voor Twentenaren

Werken aan een groene technologische topregio, waar de mensen die er wonen en leven zich gelukkig voelen. Dat doet Twente Board door samen met ondernemers, onderwijs en overheid bij te dragen aan projecten op het gebied van innovatieve technologieën en het aantrekken en behouden van talent. In het rapport ‘Investeren in Twente’ is te lezen wat deze projecten nu daadwerkelijk opleveren voor Twente. Hierbij de voortgangsrapportage over deze projecten en verantwoording voor de investeringen.

In het kort

  • De resultaten van 2021 uit de uit de investeringsprogramma's van de Twente Board zijn bekend. Ga naar de voortgangsrapportage.
  • De algemene conclusie is dat het goed gaat met de gedane investeringen. Veel projecten verlopen succesvol en boeken resultaat. 
  • Directeur Victor-Jan Leurs: "De projecten waaraan we werken zijn divers en variëren van digitaliseringsvraagstukken in de maakindustrie tot versterking van het MKB, van circulaire economie tot innovatie in medische techieken en de opgaven op het gebied van talentbehoud - en ontwikkeling". 

Global Goal

global goal icon
Mensen achter de projecten

Het gaat goed met de gedane investeringen. Dat is de algemene conclusie die getrokken kan worden. “Veel projecten verlopen succesvol en boeken resultaat”, vertelt directeur Victor-Jan Leurs. “De projecten waaraan we werken zijn divers en variëren van digitaliseringsvraagstukken in de maakindustrie tot versterking van het MKB, van circulaire economie tot innovatie in medische technieken en de opgaven op het gebied van talentbehoud en -ontwikkeling. Het gaat ons niet alleen om de opstartfase. We vinden het belangrijk dat de projecten waarin wij investeren, zich ontwikkelen tot duurzame en toekomstbestendige oplossingen.” In ‘Investeren in Twente’ zijn per project de tussentijdse resultaten, planning, kansen en aandachtspunten, de samenwerking met andere partijen en de manier waarop wordt gewerkt aan de toekomstbestendigheid ervan beschreven. “Daarnaast komen de mensen achter de projecten aan het woord. Want uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om hen.”

Een nieuw leven

Eén van die verhalen wordt verteld door Melanie. Via het project Twents Fonds voor Vakmanschap kon zij een opleiding volgen en heeft nu een baan die precies bij haar past.  “Na de middelbare school heb ik geen vervolgopleiding gedaan”, vertelt ze. “Ik had allerlei banen en kwam uiteindelijk door een burn-out terecht in een loopbaantraject. Uit testen bleek dat ik iets creatiefs moest gaan doen. Met hulp van een scholingscheque van het Twents Fonds voor vakmanschap heb ik de opleiding voor onderwijsassistent gevolgd. Ik werk nu in de buitenklas van het CT Storkcollege en zit daar helemaal op mijn plek. Ik ben echt heel blij met die kans. Mijn leven ziet er nu heel anders uit. Ik ben zelfs van plan een vervolgopleiding op Hbo-niveau te gaan doen.” (Binnen het Twents Fonds voor Vakmanschap zijn 2.300 scholingstrajecten en 6000 loopbaangesprekken haalbaar voor het eind van 2022 wanneer het project afloopt.​ Het Twents Fonds voor Vakmanschap kent een stuurgroep met betrokken organisaties. ​Hieronder valt ook IKBINDR Zakelijk met inmiddels 150 leden verspreid over Twente.) In de voortgangsrapportage een uitgebreid interview. 

Digitalisering

Of neem cafébaas Gerben Rouwers. Hij kon zijn bedrijf digitaliseren met hulp van de Digitale Werkplaats Twente. Sinds kort neemt de bediening de bestelling op met een zogeheten ‘handheld’, hebben medewerkers oortjes in en wordt na de eerste bestelling bij gasten een bon op tafel gelegd met een QR-code waarmee de gast naar keuze nog iets kan bestellen of via Ideal kan betalen. “We zijn een familiebedrijf dat al sinds 1915 bestaat. We willen met de tijd mee, maar daarbij de gastvrijheid en de gemoedelijkheid behouden”, vertelt Gerben. Dat is gelukt dankzij het project Digitale Werkplaats. De ondernemer is blij dat hij de hulp van de Digitale Werkplaats Twente heeft ingeroepen bij het digitaliseringsproces. “Zo zijn we in contact gekomen via Saxion met de Digitale Werkplaats Twente en hebben we onze vraag bij de studenten van de minor Digitaal Innoveren kunnen neerleggen. “Het is precies goed zo, de digitalisering is nu een toevoeging, maar zeker geen vervanging. Exact wat we voor ogen hadden.” (Momenteel zitten 144 bedrijven in de digitale lift. De doelstelling voor ‘23 is 250. Er zijn een website en digital academy ontwikkeld om bedrijven te bereiken en helpen. Bij het project zijn circa 260 MBO/HBO studenten betrokken en 5 studenten vanuit UT.) 

Medische apparatuur

Als Twentse startup kun je wel wat hulp gebruiken, want iets nieuws ontwikkelen kost tijd én geld. Vooral de aanschaf van (medische) apparatuur kan een grote kostenpost zijn. Het MedTech Fund helpt bedrijven door apparatuur beschikbaar te stellen zodat verder onderzoek kan worden gedaan. Eén van de bedrijven die een beroep heeft gedaan op het MedTech Fund is Solstice Pharmaceuticals uit Enschede. Oprichter Wim van Hoeve is blij dat een dergelijk fonds bestaat. “Wij maken een contrastvloeistof voor echografie waardoor de organen zeer duidelijk zichtbaar in beeld worden gebracht. Daarnaast zijn er ook interessante therapeutische toepassingen voor deze technologie.” Voor de ontwikkeling van de innovatieve contrastvloeistof, heeft Solstice gebruik gemaakt van apparatuur van het Medtech Fund. “Het zelf aanschaffen van de apparatuur zou voor ons, hoewel we samenwerken met een aantal investeerders, een grote extra last zijn geweest. Mede omdat de apparatuur aan strenge medische eisen moet voldoen. Het is fijn dat dit soort voorzieningen ons kunnen helpen met de succesvolle ontwikkeling van het bedrijf.” (Het MedTech Fund is revolverend. Dit betekent dat de uit het fonds onttrokken gelden moeten weer terugvloeien in het fonds zodra het rendement toereikend is. De gelden kunnen daarna opnieuw gebruikt worden door andere aanvragen.) 

Datum: 10 juni 2022 |

Bron tekst: Twente Board |

Lees meer over #Twente Board