Techniek en kinderen: de gouden combinatie voor de toekomst van Twente

Techniek zit van oudsher in het DNA van Twente en vormt de motor van de Twentse economie. Vooral de technische maakindustrie ontwikkelt en produceert veel innovatieve producten die wereldwijd worden ingezet. Om dit te behouden hebben we als regio voldoende knappe koppen en gouden handen in de techniek nodig. In Techniekpact Twente werken overheid, onderwijs en het bedrijfsleven intensief samen om vooral jongeren te interesseren voor een opleiding of baan in de hightech sector. Hiermee wordt de basis van de Twentse economie versterkt, die zorgt voor een duurzame regio met werk en welzijn voor iedereen.

In het kort

  • Twente profileert zich als ene groene technologische topregio en heeft techniek in haar DNA. Toch kampen we met een groot tekort aan technisch talent. Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek. Techniekpact Twente en Tetem zetten zich hier voor in.
  • Techniekpact Twente zet zich in om de instroom, doorstroom en het behoud van technisch talent in de regio te verbeteren. 
  • Bij Tetem helpen ze mensen om een weg te vinden in een samenleving die steeds technologischer wordt en laten kinderen op spelenderwijs kennis maken met techniek. 

Global Goal

global goal icon
Technisch Talent

“Techniek is overal. Technologische ontwikkelingen gaan zo hard, dat we er in de toekomst alleen maar meer mee te maken krijgen. We zijn er nu al dagelijks mee bezig en vaak hebben we het niet eens in de gaten”, vertelt Ton Beune, programmadirecteur van Techniekpact Twente. “De vraag naar technisch personeel wordt steeds groter. We hebben dus goede mensen nodig voor de arbeidsmarkt, maar dat talent komt niet zomaar uit de lucht vallen.”

 

Techniekpact Twente zet zich in om de instroom, doorstroom en het behoud van technisch talent in de regio te verbeteren. Volgens Ton Beune begint dit al door kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met technologie: “Als je op je 25e pas leert pianospelen, dan zit optreden in het concertgebouw er waarschijnlijk niet meer in. Zo werkt het ook met techniek. We willen kinderen al vroeg laten kennismaken met techniek, zodat ze ervaren dat het hartstikke leuk en spannend is. Op deze manier maken we het voor hen logischer en laagdrempelig om te kiezen voor een studie richting techniek.”

Aan de slag met techniek

Kinderen op jonge leeftijd spelenderwijs kennis laten maken met techniek, daar weten ze bij Tetem alles van. Kinderen kunnen hier terecht in het MaakMeeLab: een open werkplaats waar ze aan de slag kunnen met verschillende maakprojecten. Ze kunnen bijvoorbeeld een robot-hand maken, een zelfgemaakte raceauto op zonne-energie laten rijden of een wenskaart tekenen met een elektronische boodschap erin. Wilja Jurg, directeur van Tetem, vertelt: “Bij ons ervaren kinderen dat technologie overal is. Ze zijn altijd enthousiast en ze hebben vaak niet eens in de gaten dat ze met techniek bezig zijn. We merken ook dat ze de smaak te pakken krijgen en vaker komen.”

 

Tijdens de coronaperiode moest ook Tetem tijdelijk de deuren sluiten. Stilzitten deden de medewerkers echter niet: “We hebben heel veel competente mensen. Die hebben de workshops omgezet in thuispakketjes, zodat kinderen alsnog aan de slag konden met techniek”, vertelt Wilja Jurg. En dat was een groot succes, inmiddels zijn er al meer dan 7000 pakketjes verkocht. Techniekpact speelde een grote rol bij het ontwikkelen van deze MakeIt@Home-pakketjes en legde de verbinding tussen Tetem en het bedrijfsleven. “Ieder pakketje is gekoppeld aan een techniek die ook echt wordt gebruikt in een Twents bedrijf. Wij hebben verstand van didactiek en kunnen het pakketje produceren in ons eigen lab. Voor het bedrijf is het een kleine investering. Zo bundelen we onze krachten en brengen we techniek op een laagdrempelige manier onder de aandacht bij kinderen”, aldus Wilja Jurg.

De kracht van samenwerken

Hoe vroeger kinderen kennismaken met technologie, hoe beter. Bij voorkeur al in het basisonderwijs. Ton Beune vertelt dat Tetem hier verschillende mogelijkheden voor biedt en een mooi voorbeeld is van hoe het onderwijs en bedrijfsleven kunnen samenwerken: “Met behulp van het bedrijfsleven kan het onderwijs het curriculum specifieker inrichten. Bedrijven worden zelf steeds meer specialist op bepaalde gebieden. Dat geldt voor functies ook. Door structureel met elkaar samen te werken, sluiten het onderwijs en bedrijfsleven steeds meer op elkaar aan. We hebben al mooie stappen gezet, met ROC van Twente bijvoorbeeld. Hier kunnen we nog veel meer in bereiken.”

Mooie resultaten

Techniekpact Twente is inmiddels al zeven jaar onderweg. In de afgelopen jaren is het aantal techniekstudenten in Twente gestegen en ligt dit al boven het landelijk gemiddelde. Ook het imago van techniek is in de loop der jaren veranderd: het vak wordt steeds minder geassocieerd met ‘ingewikkeld’, ‘smerig’, of ‘slecht betaald’. Mooie resultaten, waar Techniekpact Twente trots op is. Toch zijn er nog altijd meer technische vacatures dan personeel. Techniekpact zal de komende jaren aandacht blijven vragen voor opleidingen en banen in de hightech sector. “Door de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs nog intensiever te maken, kunnen we vraag en aanbod van technisch personeel dichter bij elkaar brengen en de technische motor in Twente draaiende houden.”

 

Bekijk hieronder de video waarin Wilja Jurg in twee minuten vertelt over jongeren en techniek of download hier de pdf van het artikel.

Datum: 1 oktober 2020 |

Bron tekst: Twente Board |

Auteur: Twente Board

Lees meer over #techniek