Staatssecretaris Vivianne Heijnen ziet bij bezoek Twente dat samenwerking circulair textiel bloeit

Jaarlijks produceren we met elkaar tonnen textielafval. In Twente wordt hard gewerkt aan het verkleinen ervan en dat gaat steeds beter. Staatssecretaris Vivianne Heijnen bracht maandag een bezoek aan TexPlus; een samenwerking tussen zes (semi)publieke en private bedrijven in Twente. Samen zorgen zij ervoor dat de textielberg niet alleen wordt gereduceerd, maar ook dat gebruikte  textiel zoveel mogelijk terugkeert in de circulaire keten.

In het kort

  • Staatssecretaris Vivianne Heijnen bracht maandag 21 juni een bezoek aan TexPlus; een samenwerking tussen zes (semi)publieke en private bedrijven in Twente.  
  • De staatssecretaris gaf aan onder de indruk te zijn van het innovatieniveau en met name over de keten van bedrijven waarin wordt samengewerkt.

Global Goal

global goal icon
Nieuwe businessmodellen

De staatsecretaris ontdekte in het Saxion Circulair Textiellab  een volledig toegeruste pilotomgeving voor circulair textiel, waar prototypes worden gemaakt en chemische recycling van katoen verder wordt ontwikkeld. Bij het Regionaal Textielsorteercentrum Twente (RTT) leerde ze meer over producthergebruik in het algemeen en de sociale werkgelegenheid die de unieke samenwerking tussen twee kringlooporganisaties oplevert.  


Ook bezocht ze de duurzame weverij Enschede Textielstad waar ze de nieuwste machines bekeek en geïnformeerd werd over schaalbare productie en innovatieve nieuwe businessmodellen. De dag werd afgesloten met een bezoek aan Frankenhuis, waar op een zeer innovatieve manier het textiel wordt gesorteerd en wordt omgevormd tot vezels die opnieuw te gebruiken zijn.    

Onder de indruk van het innovatieniveau

Gedeputeerde Eddy van Hijum en Twente Board-directeur Victor-Jan Leurs sloten aan bij het bezoek. De staatssecretaris gaf aan onder de indruk te zijn van het innovatieniveau en met name over de keten van bedrijven waarin wordt samengewerkt.


En niet voor niets, denkt Twente Board-directeur Victor-Jan Leurs. “De fase van pilots draaien is voorbij”, zegt hij. “We zijn nu in het stadium beland waarin we met elkaar echt bedrijfsmatig produceren. Onze volgende stap hierin is schaalvergroting. Dat is nodig. Niet alleen om de enorme textielberg de baas te kunnen en de kwaliteit van het circulair textiel steeds beter wordt, maar ook omdat we met circulair textiel een forse slag kunnen slaan in de bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen. We hebben de staatssecretaris dan ook gevraagd om het thema circulair textiel veel meer aan te vliegen vanuit klimaatdoelstellingen, omdat we daarmee een belangrijke bijdrage doen in de vermindering van CO2-emissies.”