• Over ons
  • Wat doen we
  • Programma's & Projecten
  • Feiten & cijfers
  • Nieuws & Events
  • Contact

Er gebeurt een hoop in de wereld en in Twente. "De maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Dit vraagt om een andere leeromgeving, waarin nieuwsgierigheid, creativiteit en vindingrijkheid bij de leerlingen gestimuleerd wordt", vertelt Tim Post, onderwijskundig inspirator. Hij is samen met Dave van der Valk, creatief verbinder, en Marjolein Lindeman, uitvoerend programmamaker, initiatiefnemer van Kids4Twente. “Door leerlingen te ‘confronteren’ met de maatschappij bereiden we de leerlingen voor op de toekomst van Twente, een toekomst waarin vindingrijke oplossingen nodig zijn.”

 

Onderwijsontwikkeling

Kids4Twente helpt scholen met het ontwikkelen van een nieuw onderwijsprogramma als onderdeel van hun reguliere lesprogramma. “Binnen dit nieuwe programma ligt de nadruk op onderzoekend en ontwerpend leren", zegt Tim. “Onderzoekend leren moedigt kinderen aan om eigen vragen te stellen en antwoorden te zoeken, terwijl ontwerpend leren hen uitdaagt om opgedane kennis toe te passen voor het ontwikkelen van oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het gaat dus veel verder dan een techniekevent of uitje met de klas naar een bedrijf in de buurt. Dat beklijft niet. Het moet onderdeel uitmaken van een lesplan. Naast de basisvaardigheden als taal en rekenen gaat het er dus om dat we een stukje van de wereld in de klas brengen. Je moet als het ware de toekomst inlopen als je de school binnenloopt”.

Door leren boeiend en relevant te maken, hoopt Kids4Twente leerlingen te inspireren tot een voortdurende zoektocht naar kennis en innovatie. Daarmee bereidt Kids4Twente leerlingen niet alleen voor op de uitdagingen en kansen van de toekomst, maar draagt het evengoed bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van Twente.

 

Begeleiding

Kids4Twente hanteert een aanpak waarin iedereen stapsgewijs wordt meegenomen. “In het eerste half jaar wordt op elke school in een gemeente een Wetenschap & Techniek coördinator aangesteld en opgeleid die andere collega’s meeneemt in het programma”, legt Marjolein uit. “Schoolleiders worden ook vanaf het begin betrokken en voorbereid. In het tweede half jaar gaan ook de leraren meedoen en leggen we de koppeling met bedrijven in de buurt. Dat kunnen grote en kleine bedrijven zijn, in elke sector. We organiseren dan bijeenkomsten waarin leraren en bedrijven elkaar leren kennen en met hulp van een expert gaan kijken hoe de kennis van bedrijven ingezet kan worden in het lesprogramma op school. Ons project is geslaagd wanneer er een Twentse leergemeenschap van bedrijven en onderwijs ontstaat die samen in staat zijn de ontwikkeling vorm te blijven geven. Ook wanneer ons programma is gestopt”.

“Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek naar het effect van deze aanpak op de houding van de leerlingen", vult Tim aan. “Ons doel is een stijgende lijn en dat leerlingen positief zijn over hun eigen talent en ontwikkeling”.

Kids4Twente blijft overigens zelf ook leren. “In elke gemeente zien we verbeterpunten voor ons programma, die we meteen toe kunnen passen in de volgende gemeente. Tegelijk stroomt de ontwikkelde kennis ook weer terug naar gemeenten die het programma al hebben doorlopen”, vertelt Marjolein.

 

Ketensamenwerking

Naast de samenwerking met de basisscholen, voortgezet onderwijs en bedrijven, werken we ook samen met Sterk Techniek Onderwijs, bedrijvennetwerken en andere organisaties die onderwijs ontwikkelen, vertelt Dave: “Tetem, Oyfo Techniekmuseum, Pre-University programma van Universiteit Twente, TechYourFuture en Concordia zijn onze vaste onderwijspartners en inhoudelijk betrokken bij de ontwikkeling van het programma Kids4Twente. Het onderwijs van de toekomst dragen we met elkaar, we brengen initiatieven samen en inspireren elkaar. Zo maken we samen het verschil. Eigenlijk is dit geen project, maar een beweging die we in gang zetten", besluit Dave.

Meer weten over Kids4Twente?

Neem contact op met: Marjolein Lindeman / marjolein@kids4twente.nl