Het gezicht achter: Vinod Subramaniam

We hebben een nieuwe rubriek!

Al maanden krijgen jullie in onze nieuwsbrief de projecten en mooie ontwikkelingen van de Twente Board te zien. Maar wie zijn nu eigenlijk de leden van de Twente Board en wat drijft hen? Vanaf nu vind je in de rubriek het Gezicht achter het verhaal van onze Boardleden! We stellen ze één voor één aan je voor. Vinod Subramaniam bijt de spits af.

global goal icon

global goal icon
Voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente

In heel Twente werd vorig jaar verheugd gereageerd op zijn benoeming als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. De carrière van Vinod Subramaniam in Nederland begon zelfs op de UT, in 2004. Hij was dan ook verheugd om weer terug te zijn op de UT in de rol van voorzitter. “Het voelde als thuiskomen.”

 

Vinod kent de UT en de regio en vindt Twente een prachtige landstreek. “Een parel, soms verborgen, maar met veel potentie”, roemt hij. “We hebben in Twente alles hiervoor in huis. We hebben de hele onderwijs- en onderzoeksketen: ROC, Saxion Hogeschool en Universiteit Twente. Maar wat Twente écht mooi maakt is de bereidheid om samen te werken met elkaar. Natuurlijk moet je dat wel doen om te overleven in het grotere geweld. Maar het is ook een intrinsieke motivatie van de regio om voor en met elkaar de schouders eronder te zetten: het noaberschap. En als je al die krachten bundelt, komen er écht mooie dingen terecht in de regio. Dat is de potentie van Twente."

Geluk

Voor Vinod betekent geluk dat hij écht van betekenis kan zijn voor Twente en bij mag dragen aan de ontwikkeling van de maatschappij. “Wat ik hoop voor Twente? Dat we meer trots durven uit te stralen en herrie te durven maken in Europa over wat we in huis hebben. Dan kunnen we ons écht op de kaart zetten. Er gebeuren hier fantastisch mooie dingen, niet alleen vanuit de universiteit, maar we hebben ook fantastische bedrijven, een prachtig regiolandschap, daar mogen we trots op zijn. We zijn een bescheiden volk, maar mogen wel iets minder bescheiden zijn over alle goede dingen die we hier doen. Laten we dat meer met elkaar vieren. Met de juiste attitude en kracht kunnen we van Twente een knallend succes maken!”

Studentenhuisvestingsproblematiek

De bevlogen bestuurder nam vorig jaar afscheid als Rector Magnificus van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Natuurlijk zijn er verschillen tussen Amsterdam en Twente. Niet dat in Twente nou direct alle neuzen dezelfde kant op staan, maar de drempels zijn er wel lager dan in Amsterdam. Althans, dat is mijn ervaring. Zoals afgelopen zomer, toen we in Twente de problematiek hadden rondom de huisvesting van studenten. De Twente Board komt bij elkaar, verbindt de partijen in de regio met elkaar en al snel werd en oplossing gevonden. Mooi om te zien hoe Twente zich onder regie van de Twente Board heeft verenigd om de woningnood van onze studenten op te lossen.”

 

De Twente Board gaat de komende jaren aandacht besteden aan de brede welvaart, omdat het welbevinden en geluk in Twente van groot belang is voor een toekomstbestendig Twente. Dit noemen we het Bruto Twents Geluk. Voor Vinod zit geluk zit in de kleine dingen. In een goed boek, het ruiken van de bloemen, het horen van de vogels. “Ik woon vlak bij Artis en word vaak wakker van de vogelgeluiden. Daar kan ik echt van genieten”, vertelt hij. “Maar mijn echte passie is koken. Ik sta heel graag in de keuken. Ik vergelijk koken soms een beetje met in een laboratorium werken: ook daar ben je flink aan het experimenteren. Mijn vrouw zoekt altijd allerlei nieuwe gerechten uit die ik vervolgens mag gaan vervaardigen.” Hij houdt echt van eten en drinken en noemt zichzelf best een beetje bourgondisch. “Ik kook ook alles, maar meestal Indiaans eten. Mijn roots liggen dan ook in India. Tijd nemen om met het gezin te eten vind ik dan ook echt belangrijk. En dan tijdens het eten een op feiten gebaseerde inhoudelijke discussie met elkaar voeren. Ik blijf toch een wetenschapper”, lacht hij. “We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar begrip voor elkaars standpunt vind ik wel belangrijk. De term Bruto Twents Geluk is voor mij dan ook een mooi streven dat de ingang biedt voor een goed gesprek.”