Z-Tech en de machines van de toekomst

Als klein jongetje was hij altijd al bezig met LEGO en Meccano. Tanno Zuidema studeerde elektrotechniek en richtte in 1993 zijn bedrijf Z-Tech op in Oldenzaal,  nu één van de belangrijkste machinebouwers op robotgebied in Nederland. 

In het kort

  • Tanno Zuidema hield altijd al van techniek en innovaties 
  • Door de groeiende vraag naar high-tech machines besloot hij het bedrijf ‘Z-tech’ op te richten 

Global Goal

global goal icon
Het bedrijf

“We hielden ons in het begin bezig met het ontwerpen van speciaal machines op het gebied van assemblage. Wij waren verantwoordelijk voor de werkbegeleiding en een andere partij maakte de machines. Uiteindelijk zijn we gegroeid, hebben we onze disciplines uitgebreid en kunnen we op dit moment het hele traject, van idee tot levering, zelfstandig uitvoeren. Van oudsher zijn onze klanten vooral grote bedrijven die in grote aantallen producten assembleren en/of waarbij kwaliteitseisen een belangrijke rol spelen. Daarom werken we voornamelijk voor de automotive, de farmaceutische en de medische industrie.” 

Robotica

“Vroeger had je productielijnen voor één variant van een product, zoals het Axa fietsslot waarvoor wij de assemblagelijn ontwikkeld hebben. Zo’n lijn hoefde je nooit om te stellen omdat afgezien van kleur het product altijd hetzelfde was. Door de jaren heen is er vanuit de markt een andere behoefte ontstaan; er zijn steeds meer varianten van producten bij gekomen en dat maakt het noodzakelijk om lijnen wel om te kunnen stellen. Dat wil je het liefst zo snel mogelijk doen omdat het stilstand betekent. Robots zijn hier uitermate geschikt voor. Ze kunnen zich bij wijze van spreken met een druk op de knop aanpassen en iets heel anders doen, ze zijn heel flexibel. Daarnaast zijn ze goedkoop en worden ze steeds geavanceerder. Daarom zie je de laatste vijf jaar ook een enorme toename in het toepassen van robotica. In onze projecten zit al in 90% van de machines een robot als standaard toepassing. Ook worden robots tegenwoordig heel veel gecombineerd met vision systemen. Daarmee geef je de robot letterlijk ogen en is het bijvoorbeeld mogelijk om een robot een product te laten herkennen, waardoor hij het kan oppakken.” 

Infuuszakken

“Een soortgelijk systeem hebben we ook gebruikt bij een productielijn voor infuuszakken die we ontwikkeld hebben. We werden benaderd door een wereldmarktleider op het gebied van infuus- en bloedzakken. Een groot gedeelte van hun productie bestond nog uit handwerk, met name het assembleren van een set. Rijen medewerkers waren de hele dag bezig om de slangetjes in de infuuszakken te stoppen. Dat is in Europa een dure manier van produceren omdat arbeidskrachten veel geld kosten en daarnaast bestaat er een hele grote kans op fouten. Ons werd gevraagd een manier te bedenken om dat assemblageproces te automatiseren. We hebben in eerste instantie een soort voorstudie opdracht gedaan om een concept te bedenken. De moeilijkheid was dat je twee flexibele onderdelen, de infuuszak en een slangetje, met elkaar moet verbinden. Uiteindelijk hebben we een mechanische tool bedacht en een combinatie van vision systemen om de positie van gaatje en slang te bepalen. Dat heeft heel goed uitgepakt. Vervolgens hebben we alle machines die daarvoor nodig zijn ook mogen ontwikkelen en leveren. In Nederland wordt het systeem nu volop gebruikt en de bedoeling is dat het straks wereldwijd ingezet gaat worden!” 

Twentse mentaliteit

“Momenteel zijn we bezig met het ontwerpen van een eigen machineconcept bestaand uit een standaard bouwstenen, zie het als LEGO. Door standaard bouwstenen op de juiste manier in elkaar te zetten kun je toch iets speciaals maken. Het wordt een systeem waarbij je de onderdelen op verschillende manieren kunt configureren, waardoor ze hergebruikt kunnen worden en mee kunnen groeien met de capaciteitsbehofte. 
Een groot voordeel van gevestigd zijn in Twente is dat hier heel veel machinefabrieken zitten waar we onderdelen voor onze machines kunnen laten maken. Ook hangt hier een technische sfeer. We hebben veel afstudeerders en stagiaires van Saxion en samen met de Universiteit Twente laten we in een heel vroeg stadium bijvoorbeeld onderzoek doen naar wat wel en niet kan. We staan bekend als een technische regio maar ik merk ook dat mensen heel graag zaken doen met mensen uit Twente vanwege onze mentaliteit. We staan voor wat we zeggen!” 

Datum: 10 december 2015 |

Bron tekst: Z-Tech |

Auteur: Twente.com