ROC ontwikkelt opleiding op maat voor Grolsch

ROC van Twente heeft op verzoek van Grolsch een eigen bedrijfsopleiding ontwikkeld om een oplossing te vinden voor het nijpend gebrek aan technisch mbo-personeel waar Grolsch mee kampt. Volgens het ROC wordt deze vorm van scholing op maat dé manier om snel de juiste mensen aan het werk te krijgen.

In het kort

  • Bedrijven in Twente kampen met een gebrek aan technisch mbo-personeel
  • ROC van Twente ontwikkelt samen met bedrijven maatwerk opleidingen, waarbij de theorie naadloos aansluit bij de wensen en direct getoetst kan worden in de praktijk

Global Goal

global goal icon
Oplossing voor zoektocht technisch personeel

Bij de bierbrouwerij dreigt, net als bij veel andere bedrijven in Twente, een gebrek aan technisch personeel. Het personeelsbestand vergrijst, omdat de komende jaren veel mensen met pensioen zullen gaan. Het blijkt echter lastig te zijn om de goede mensen te vinden. Daarom heeft Grolsch samen met het ROC van Twente een eigen bedrijfsopleiding opgezet. Via een deeltijdopleiding worden mensen die al bij Grolsch werken en toekomstig personeel opgeleid tot proces operator.

Maatwerk

Volgens Johan Soer van het ROC van Twente zal het onderwijs in de toekomst veel vaker zo werken: “Het wordt steeds meer maatwerk. Grolsch heeft mensen nodig die zowel thuis zijn in de procestechnische kant als in de voedingstechnologische kant. Dat zijn op het ROC twee verschillende opleidingen. In deze vakopleiding krijgen ze modules uit beide opleidingen. Ze kunnen de theorie meteen in de praktijk toetsen op het bedrijf.”

Verse instroom

De nieuwe bedrijfsopleiding moet zorgen voor verse instroom, maar daarnaast wil Grolsch ook de huidige medewerkers zo lang mogelijk goed aan het werk houden. Directeur personeelszaken Eveline Paternotte van Grolsch: “Veel mensen zijn verknocht aan dit bedrijf, die werken hier al hun hele leven. We zijn trots op die loyaliteit, maar nu de pensioenleeftijd is verhoogd en de vut-regelingen zijn afgeschaft, moet je goed oppassen dat die mensen niet op latere leeftijd vastlopen. We willen dat ze zich blijven ontwikkelen, maar ook dat zij hun kennis kunnen overdragen aan de nieuwe generatie.”

Maakindustrie

Voor het ROC is deze manier van onderwijs ontwikkelen nieuw. Soer: “We hebben wel eens vaker bedrijfstrainingen gedaan, maar zo’n vakopleiding op maat deden we nog niet eerder. Maar ik ben ervan overtuigd dat er bij veel bedrijven vraag naar is. Iedereen maakt zich zorgen over het gebrek aan afgestudeerde hbo’ers en academici in de regio, maar het gebrek aan goed opgeleide mbo’ers is veel groter. Onze maakindustrie zit te springen om zulke mensen. Als ROC leveren we graag een bijdrage aan het voorzien in goed geschoolde medewerkers.”

Datum: 19 november 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com