Gezamenlijke aanpak werpt vruchten af

Business in Twente trekt bedrijven

Als mooie bedrijven zich in de regio vestigen, is dat voor heel Twente goed. Daarom spannen gemeenten zich sinds twee jaar gezamenlijk in voor Business in Twente (BiT). Met klinkende cijfers: het aantal arbeidsplaatsen dat werd binnengehaald verdubbelde. ‘BiT hoeft zich niet meer te bewijzen, het rendement is goed’, vindt burgemeester Arco Hof and van de gemeente Rijssen-Holten en voorzitter van stuurgroep BiT. 

Lees hieronder het hele artikel
 

In het kort

  • Voor de Twentse economie is van belang het belangrijk dat bedrijven zich in Twente vestigen. 
  • Twentse gemeenten spannen zich hier middels Business in Twente voor in, en met succes. Sinds 2017 maakten al 16 bedrijven de stad naar Twente.

De cijfers liegen er niet om. In 2016 kwamen nog 10 bedrijven van elders naar Twente, goed voor 102 arbeidsplaatsen. Sinds de extra inspanning door Business in Twente maakten in 2017 al 16 bedrijven de stap naar onze regio, met 250 banen als resultaat. En in 2018 stond de teller half november al op 13 nieuwe bedrijven met 254 arbeidsplaatsen. Een resultaat om trots op te zijn, vindt Hofland. ‘De andere werkwijze waarbij drie extra formatieplaatsen zijn toegevoegd aan het acquisitieteam van Oost NL om bedrijven naar Twente te halen, werpt overduidelijk vruchten af’. 

 

Maar los van de extra inspanningen door acquisiteurs is er nog een ander groot verschil: de samenwerking tussen de 14 Twentse gemeenten is veel intensiever geworden. ‘Iedereen gaat met elkaar om tafel, op ambtelijk en bestuurlijk niveau, is open en eerlijk over waar kansen liggen en delen wat er speelt. In het begin was dat nog wat vreemd en hielden mensen nog wel wat kaarten voor de borst. Maar nu iedereen ziet dat we door samenspel veel meer bereiken dan wanneer ieder voor zich bedrijven gaat werven, wordt het overleg steeds opener’. Elkaar wat gunnen dus, en niet ieder apart de boer opgaan om het eigen bedrijventerrein maar vol te krijgen. 

Werkgelegenheid

Oost NL speelt volgens Hofland een grote rol in het succes van BiT. ‘Zij weten natuurlijk als geen ander waar nog mogelijkheden zijn en wat waar zou passen. De vestiging van Lithium Werks, een enorme opsteker voor Twente die op korte termijn kan leiden tot heel veel nieuwe arbeidsplaatsen, is in de positieve cijfers nog niet eens meegenomen. Daarin heeft Oost NL ook een belangrijke rol gespeeld’. 

 

Volgens de burgemeester en stuurgroep-voorzitter is het van belang niet terug te vallen in het ieder-voor-zich-denken. ‘Het is begrijpelijk dat ambtenaren en bestuurders graag zien dat hun gemeente wordt uitgekozen als vestigingsplaats. Maar ons gezamenlijk belang is dat we als Twente de achterstanden inlopen op het gebied van werkgelegenheid. Als een groot bedrijf zich in Twente vestigt is dat ook goed voor inwoners van Rijssen-Holten, zo groot zijn de afstanden hier niet. En werkgelegenheid is een belangrijk issue voor het welzijn en de welvaart van de hele regio’. 

 

De signalen zijn dat Twente inmiddels wat meer in de pas loopt met de landelijke stijging van de werkgelegenheid, en daar heeft BiT zeker aan bij- gedragen. ‘Grote parken als High Tech Systems Park, XL Businesspark Twente en Technology Base raken er nu ook meer bij betrokken. Dat vergroot de kansen voor Twente als vestigings- plaats alleen maar. Het besef dat we het hier met elkaar moeten doen, groeit’. 

Chinese Sinoma Wind Power Blade

Eén van de bedrijven die dankzij de inspanningen in het kader van BiT heeft gekozen voor Enschede als vestigingsplaats is het Chinese Sinoma Wind Power Blade. Het Chinese moederbedrijf van Sinoma Blade is wereldwijd één van de grootste producenten van windmolenbladen voor energieopwekking. De Nederlandse vestiging gaat in maart 2019 open aan de Hengelosestraat in Enschede, op een steenworp afstand van de Universiteit Twente. Daar wordt een nieuw bedrijf neergezet. In eerste instantie zullen zich daar de Research en Development afdeling en marketing vestigen. ‘Afhankelijk van hoe onze overzeese markt zich ontwikkelt, willen we op de duur als dat nodig is ook nog een fabriek in Europa neerzetten’, zegt business-manager George Wang. 

 

De aanwezigheid van de Universiteit Twente zo vlakbij was een belangrijke factor om voor Enschede als vestigingsplaats te kiezen. ‘De UT is bekend om het onderzoek naar composietmaterialen. Dit kan ons helpen om de beste research te doen naar deze materialen, en talen- ten in te schakelen. Onze windturbinebladen worden namelijk van deze materialen gemaakt. Ook belangrijk was dat Enschede vlakbij de Duitse grens ligt, en in Duitsland hebben wij veel potentiële klanten’. 

 

Over de hulp van Oost NL heeft het Chinese bedrijf niets dan lof. ‘Wij hebben prima hulp gekregen bij het opzetten van deze nieuwe tak, vooral van onze contactpersoon Bart van ’t Ende. Hij hielp ons een goed kantoor te vinden, ons te registreren etcetera. Daar zijn we heel dankbaar voor’.

Datum: 17 januari 2019
Bron tekst: INN'twente
Auteur: Frederike Krommendijk
Beeld / video: Gemeete Holten-Rijssen en OostNL

Lees meer over #economie

#cultuur

Jezelf zijn werkt

#medischetechnologie

Demcon exporteert technologie en kennis

#informatietechnologie

Mix tussen technologie en mens

#gezondheid

Twence houdt medewerkers gezond

#ondernemen

Betekenisvol ondernemen

#milieu

Consument compenseert CO2 door oplossing UT-startup

#economie

Asito biedt vluchtelingen een werkplek

#economie

TRIMM wederom in de absolute top van full-service digital agencies van Nederland

#zakelijke dienstverlening

Pioniers van de nieuwe generatie

#zakelijke dienstverlening

Stimmt: ‘Kloppende techniek en kick ass design’

#economie

Een leven lang ontwikkelen

#economie

Twents familiebedrijf Ter Steege Groep genomineerd

#economie

Gezamenlijke aanpak werpt vruchten af

#economie

Verder groeien met buitenlands talent

#earth is calling #ondernemen #economie

Earth is calling... Eshuis Accountants en Adviseurs

#earth is calling #milieu #duurzaam

Earth is calling... SKO

#zakelijke dienstverlening

Twents familiebedrijf ADG dienstengroep neemt In Person over

#economie

Regiodeal draagt bij aan toekomstbestendig Twente

#zakelijke dienstverlening

Twents proptechbedrijf SKEPP maakt internationale ambitie waar

#duurzaam

Social Impact Day Twente

#techniek

Ontdek hightech Almelo tijdens de Week van de Techniek

#werken

Steeds meer mensen aan het werk in Twente

#werken

Enschede werkt aan werkgelegenheid

#economie

Voldoende mogelijkheden om talenten te verbinden aan Twente

#gerjan bremmer

Column: 'Vragen loont'