De Flying RED Challenge

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Stedelijke gebieden worden groter en groter, bestaande wegen worden steeds drukker. Mega steden worden geboren en groeien uit tot steden met miljoenen inwoners. De stedelijke mobiliteit staat op dit moment aan de vooravond van een fundamentele verandering. Elektrisch vervoer ontwikkelt zich in zowel de civiele als industriële sector. Zelfrijdende auto’s zullen binnenkort gezien worden als ‘normaal’ en zijn niet langer meer de uitzondering op de regel. Daarnaast zullen digitaal gedreven mobiliteit en logistiek ontstaan.

In het kort

  • Veranderingen in de infrastructuur, aandrijvingen en energievoorziening 
  • Verbetering in duurzaamheid 

Global Goal

global goal icon
The Challenge

Het bericht is helder. We moeten investeren in de toekomst van duurzame mobiliteit. Niets doen is geen optie. Solar Team Twente is van mening dat de oprichting van high-end technologieën, die van toepassing zijn in de stedelijke omgeving, een bijdrage moeten leveren aan een duurzame toekomst. Een essentieel onderdeel van dit doel is het inspireren van jongere generaties: zij zijn namelijk de toekomst! 

Uit deze ambitie is de Flying RED Challenge ontstaan. Een internationaal onderwijsproject waarin het Twentse Bonhoeffer College uit Enschede het maandag 10 juli op zal nemen tegen het Engelbert Keampfer Gymnasium uit Duitsland (Lemgo) in de strijd om het beste zonnevliegtuigje. De door de zon aangedreven vliegtuigen zijn van een afstand bestuurbaar en zijn te vergelijken met drones. Het initiatief komt van Solar Team Twente, het studententeam dat in oktober afreist naar Australië om daar met hun zelf ontwikkelde zonneauto te racen om het wereldkampioenschap.

Investeren in de toekomst

Het studententeam investeert met de Challenge in de toekomst van duurzame mobiliteit. “Met de Flying RED Challenge sporen wij de jeugd aan om hoogstaande technologieën te ontwikkelen die een antwoord geven op de zichtbare gevolgen van globalisering en milieuvervuiling.” vertelt Olivier Berghuis, teamleider van Solar Team Twente.

Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

Op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse vindt de Flying RED Challenge plaats. De vliegtuigjes krijgen voordat ze de lucht in mogen een technische keuring. Ook worden de leerlingen begeleid in het vliegen met drones. “Veiligheid staat voorop. Door de leerlingen te faciliteren in een locatie en de opleiding tot dronevlieger steunen wij het initiatief van duurzame luchtvaart.” Vertelt Raymond van der Meer, woordvoerder van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Naast NLR ondersteunen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Techniekpact Twente de Flying RED Challenge. 

De Flying RED Challenge bestaat uit drie onderdelen: Een presentatie, een efficiëntietest en een zoekopdracht. De verschillende onderdelen testen de vliegtuigjes op efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en op hoelang ze kunnen vliegen. “De drie challenges hebben een verschillende weging. Zo telt de zoekopdracht voor 50% mee, de efficiëntietest voor 30% en de presentatie voor 20%. Het team dat uiteindelijk het grootste percentage heeft gewonnen wint de Flying RED Challenge 2017.” vertelt jurylid Gearte Nynke Noteboom van Solar Team Twente. 

Sinds december 2016 zijn de leerlingen bezig met het ontwikkelen van de zonnevliegtuigjes. Na meer dan een half jaar zijn de vliegtuigen af. “Ik kijk er erg naar uit om te laten zien wat we hebben gemaakt” vertelt Thijs Volk leerling van het Bonhoeffer College. “We hebben er veel van geleerd en we kunnen niet wachten om de lucht in te gaan op 10 juli.”

Datum: 27 juni 2017 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com