Snel en goedkoop van vervuild naar drinkbaar water en nog op een groene manier ook

Wat als de oplossing voor een wereldwijd probleem nu eens uit Twente kwam? Als vervuild water binnen no-time kan worden gefilterd zodat drinkbaar water ontstaat door een innovatieve manier van filteren, uitgevonden een hoogleraar van de Universiteit Twente en zijn naaste medewerker Joris de Grooth? Het lijkt erop dat de wereld er, net als de bedenkers ervan, in gelooft: et Twentse NX Filtration heeft sinds de beursgang afgelopen juni een stevige positie. De waarde van de aandelen is fors gestegen.

In het kort:

NX Filtration bedacht en produceert membraanfilters. Door nanotechnologie op een innovatieve manier toe te passen, kan vervuild water eenvoudig én groen worden gefilterd tot drinkbaar water.
Het bedrijf is één van de twee beursgenoteerde bedrijven in Twente. Oprichter Erik Roesink is blij dat het bedrijf zelfstandig is en in Nederland blijft.
Met de bouw van een nieuwe fabriek op het High Tech Systems Park (bij Thales) in Hengelo, komen er straks 250 tot 300 banen beschikbaar.

Global Goal

global goal icon
Waterschaarste

Professor Erik Roesink uit Hertme is oprichter van NX Filtration en buitengewoon hoogleraar membraantechnologie aan de Universiteit van Twente. En trots op wat hij en zijn team bereiken. “We hebben een techniek ontwikkeld die in één stap water kan ontdoen van medicijnresten, pesticiden en PFAS (chemische stoffen) maar ook van onder meer virussen en bacteriën. De benodigde mineralen blijven door onze nanotechnologie in het water en hoeven niet zoals bij andere manieren later weer te worden toegevoegd om drinkbaar water te krijgen. We kunnen zo een bijdrage leveren aan het oplossen van de waterschaarste in de wereld.” 

Hoogst haalbaar

De Twentse innovatie kan rekenen op grote belangstelling in de hele wereld. Nu al wordt er onder meer op de Filippijnen, in Indonesië, Zweden en in de Verenigde Staten gebruikgemaakt van de techniek van NX Filtration, omdat deze goedkoper is dan de huidige manieren - er is maar één stap nodig in plaats van twee - en bovendien nog duurzamer ook. “We gebruiken voor de zuivering geen chemicaliën en onze manier kost stukken minder energie. Dat zeggen wij niet alleen overigens”, benadrukt Roesink. “Het onafhankelijke Cicero-instituut in Noorwegen heeft ons als ‘dark-green’ gelabeld.” Het hoogst haalbare ‘groen-niveau’ dus.

Officieel mag het geen drinkwater heten wat er aan de andere kant van de NX-filters uitkomt. Daarvoor is 24/7 monitoring vereist, en dat is geen taak van het bedrijf. Maar drinkbaar is het zeker. “We hebben een proefopstelling bij het Twentekanaal bij roeivereniging Euros in Enschede, het gezuiverde water is gewoon drinkbaar.”

 

Banenmotor

NX Filtration gaat in Hengelo een fabriek bouwen waar de membraanfilters op grote schaal zullen worden geproduceerd. Eind 2023, begin 2024, moet de fabriek er op het terrein van Thales in Hengelo staan en gaan produceren. “We hebben geen moment overwogen om uit Twente te vertrekken”, aldus Roesink. “Ons core-team is Twents, de infrastructuur is hier prima met de Universiteit en het Saxion en het ROC Plus: het is hier fijn wonen. Dat we straks ook nog kunnen fungeren als banenmotor is ook iets om trots op te zijn.” 

In Hengelo zullen straks tussen de 250 en 300 mensen werkzaam zijn in de full continue productielijnen. In Enschede, waar NX Filtration nu verdeeld over twee locaties opereert, heeft het een productiecapaciteit van 2500 membraanfilters. Straks zijn dat er 80.000. 

Roesink is niet bang dat het moeilijk wordt om werknemers te vinden. “NX Filtration draagt bij aan een betere en meer duurzame wereld. Steeds meer mensen kiezen voor een werkgever die zich inzet voor de wereld. Investeerders zien dat en handelen ernaar, zo merken we. Naast het prachtproduct, hangt er ook gewoon een verdienmodel aan vast, dat is het mooie. Ik weet zeker dat mensen straks graag bij ons komen werken om ook impact te kunnen maken.”

 

Datum: 21 september 2021 |

Bron tekst: NX Filtration |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #watertechnologie