Onderzoek naar diversiteit en inclusiviteit op Twentse werkvloer

Hoe divers en inclusief zijn de Twentse werkvloeren? Iets specifieker: die in de maakindustrie, de softwarebranche en de engineering? Drie studentes, Amalia Balan, Daria Lungu en Carithea Richard van de Universiteit Twente, hebben zich vastgebeten in deze vraag de afgelopen tijd én ze hebben antwoorden gevonden.

In het kort

•    Twee Roemeense studenten en een Jamaicaanse van de Universiteit Twente deden onderzoek naar diversiteit en inclusiviteit op de Twentse Werkvloeren van de software-, engineers en maakindustrie.
•    Eén van de conclusies is dat 81 procent van de managers en CEO’s Nederlands is. Geen van de onderzochte bedrijven heeft een niet-Europeaan werken op een toppositie.

 

Global Goal

global goal icon

Ze konden een aantal conclusies trekken naar aanleiding van verschillende interviews die ze bij zes random gekozen bedrijven uit de genoemde branches deden en op basis van de ingevulde vragenlijsten die het totaal aan Twentse bedrijven in deze sectoren ontving. Zo wordt bij 63 procent van de bedrijven Engels gesproken als hoofdtaal, is 24 procent van de werknemers vrouw en is 81 procent van de managers Nederlands is er in geen enkel onderzocht bedrijf een inclusiviteits-medewerker actief én is er niemand van niet-Europese afkomst op een toppositie aan het werk. 

Hoog tijd voor verandering

“Terwijl uit ander onderzoeken blijkt dat diversiteit het beste team maakt”, zegt Amalia die haar master communicatiewetenschappen in Enschede volgt. “Hoog tijd dat er wat verandert in deze cijfers”, vindt ze. “Maar het leuke is dat we tijdens en na de presentatie van ons onderzoek met heel veel bedrijven in gesprek zijn geraakt. Zonder uitzondering waren ze geïnteresseerd in ons onderzoek en wilden ze graag met diversiteit en inclusiviteit aan de slag. We hopen dat we de kans krijgen om een verdiepingsslag te maken en verder kunnen met de uitkomsten.”


Daria, student International Business Administration, vertelt dat ze samen met Carithea (Industrial Design Engineering) en Amalia ook een bordspel heeft ontwikkeld voor het bedrijfsleven. “Door ‘ja/nee’ vragen over inclusiviteit en diversiteit willen we ervoor zorgen dat bedrijven zich bewust zijn van de huidige situatie op hun werkvloer. Maar we hebben ook wat meer pittige vragen opgesteld die uitnodigen tot discussie en zelfreflectie op dit vlak.” De drie hebben ook een factsheet geschreven waarin tools aan bod komen om bedrijven te helpen 

Alle nationaliteiten

Vertegenwoordigers van het Twentse bedrijfsleven gaven volgens de studenten aan dat ze benieuwd zijn naar het eventuele vervolg van het onderzoek. “We hopen dat dat er komt”, zegt Amalia. “In Twente zijn wij de enige die hier onderzoek naar hebben gedaan; in Eindhoven zijn ze er al zes jaar geleden mee begonnen. We werken overigens met de Universiteit daar samen omdat we van elkaar kunnen leren, maar we hopen dat dit onderwerp ook in Twente meer aandacht krijgt.”


Amalia en Daria komen uit Roemenië, Carithea uit Jamaica. Alle drie breken ze een lans voor inclusiviteit. Niet alleen vanwege hun research, maar ook omdat het item ze persoonlijk aan het hart gaat. “Ik vind het belangrijk dat mensen van alle nationaliteiten geaccepteerd worden, in het bedrijfsleven, maar ook daar buiten.”


Carithea hoopt dat internationale studenten door het onderzoek in de toekomst gemakkelijker aan een baan komen in Twente. “Er was een gebrek aan kennis over dit onderwerp in de regio. Door ons onderzoek willen we deze kennis vergroten.” 


Daria voegt daar nog aan toe: “Het blijkt, moeilijk om aan een baan te komen in Twente als je geen Nederlands spreekt. Het is mij tot dusver ook nog niet gelukt, buiten een functie op de Universiteit, en dat vind ik erg jammer want ik wil graag aan het werk in het bedrijfsleven. Maar, om positief af te sluiten: Het blijkt uit ons onderzoek dat het als er eenmaal één ‘International’ aan het werk is, de rest er snel aan gewend is en er al gauw meer volgen. Ik zou zeggen tegen de Twentse bedrijven: doe je voordeel met dit feit!”

Het onderzoek kwam tot stand door de gemeente Enschede, Twente Board, Universiteit Twente, Fraunhofer Innovation Platform, World Trade Center Twente en Keeping Talent in Twente.

Datum: 17 augustus 2022 |

Bron tekst: Amalia Balan |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #talent