Vliegende start voor onderwijsproject

Vorige week maandag, 10 juli, namen het Bonhoeffer College uit Enschede en het Engelbert Kaempfer Gymnasium uit Lemgo, Duitsland, het in de Flying RED Challenge tegen elkaar op in de strijd om het beste zonnevliegtuigje. De door de zon aangedreven vliegtuigen zijn op afstand bestuurbaar. Het Engelbert Kaempfer Gymnasium uit de stad Lemgo in Duitsland ontwikkelde het beste zonnevliegtuigje en won de Flying RED Challenge. De Challenge was een initiatief van Solar Team Twente, het studententeam dat in oktober 2017 afreist naar Australië om daar met de zelf ontwikkelde zonneauto te strijden om het wereldkampioenschap.

In het kort

  • Solar Team Twente organiseert de Flying RED Challenge, de strijd om het beste zonnevliegtuigje.
  • De Flying RED Challenge maakt zowel Twentse en Duitse scholieren ervan bewust om duurzame oplossingen te bedenken tegen globalisering en milieuvervuiling.

Global Goal

global goal icon
Klaar voor de start

Op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse vond de Flying RED Challenge plaats. De vliegtuigjes kregen voordat ze de lucht in mochten een technische keuring. Ook werden de deelnemers begeleid bij het vliegen met de vliegtuigjes. “Veiligheid staat voorop. Door de leerlingen te faciliteren in een locatie en goede begeleiding te bieden bij het vliegen met de vliegtuigjes, investeren wij in duurzame luchtvaart”, vertelt Raymond van der Meer, woordvoerder van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Naast NLR ondersteunen het Ministerie van Economische Zaken en Techniekpact Twente de Flying RED Challenge.

De challenge

Sinds december 2016 waren de leerlingen van het Bonhoeffer College uit Enschede en het Engelbert Kaempfer Gymnasium uit de stad Lemgo in Duitsland bezig met het ontwikkelen van de zonnevliegtuigjes. De vliegtuigjes werden maandag tijdens drie verschillende opdrachten getest op efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en vliegduur.

 

“Vandaag zijn we allemaal anders naar techniek gaan kijken. In het begin van het project leek het haast onmogelijk om zelf een zonnevliegtuigje te maken. Na vandaag blijkt dat niets in de techniek onmogelijk is”, vertelt Ingo Kirchhof docent van het Engelbert Kaempfer Gymnasium. Het verlies van de leerlingen van het Bonhoeffer College uit Enschede werd goed opgepakt. “De concurrent had duidelijk meer ervaring. Toch zijn we erg trots op wat we neer hebben gezet. We hebben erg veel geleerd van het project, zowel over de techniek als over ons zelf”, vertelt Thijs Volk leerling van het Bonhoeffer College uit Enschede.

 

De scholen hebben tijdens de ontwikkeling van de vliegtuigjes meerdere contactmomenten gehad. “De Duitse school had al eerder een zonnevliegtuigje gemaakt. Ze hebben ons geholpen met de basis van ons vliegtuigje. We hadden regelmatig contact met de Duitse leerlingen”, vertelt Thijs Volk van het Bonhoeffer College. Tijdens de wedstrijd bleek ook dat een goede samenwerking tussen de scholen essentieel was voor het vervullen van de opdrachten. Zo hebben beide scholen elkaar ondersteund bij het laten vliegen van de vliegtuigjes.

Duurzame mobiliteit

Het initiatief van de Flying RED Challenge komt van Solar Team Twente. Het studententeam investeert met de Challenge in de toekomst van duurzame mobiliteit. “Met de Flying RED Challenge sporen wij de jeugd aan om hoogstaande technologieën te ontwikkelen die een antwoord geven op de gevolgen van globalisering en milieuvervuiling.” vertelt Olivier Berghuis, teamleider van Solar Team Twente. “Of de Flying RED Challenge volgend jaar ook zal plaatsvinden is nog onduidelijk. Na vandaag kunnen we in ieder geval stellen dat we ons doel hebben behaald en dat het een groot succes is geweest”, vertelt Berghuis.

Datum: 17 juli 2017 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com