Twentse app maakt de wereld rookvrij

Het gaat goed met niet-rokend Nederland. Het percentage van rokende Nederlanders daalt al enkele jaren en lag in 2014 op 23%. Toch is er nog geen reden tot opgelucht ademhalen, want met de gezondheid van mensen die roken is het slecht gesteld. Circa 90% van alle nieuwe gevallen van longkanker en chronische obstructieve longziekte worden veroorzaakt door roken. De zorgkosten worden jaarlijks geschat op ongeveer 3 miljard euro. Veel van de rokers die proberen te stoppen maken gebruik van technologieën zoals apps.

In het kort

  • Saxion heeft in samenwerking met Tactus Verslavingszorg, MST en de UT een grootschalig onderzoek gedaan naar een Stoppen-met-Roken app 
  • Het percentage van rokende Nederlanders daalt al enkele jaren 

Global Goal

global goal icon
Stopmaatje

Saxion  (lectoraat Technology, Health & Care) heeft in samenwerking met Tactus Verslavingszorg,  Medisch Spectrum Twente  (MST) en de  Universiteit Twente  (UT) in een grootschalig onderzoek aan meer dan 900 (ex)rokers in Twente gevraagd hoe zij over een Stoppen-met-Roken app denken en of zij bereid zijn bij het stoppen met roken gebruik te maken van een app. Mannelijke en vrouwelijke respondenten tussen de 16 en 79 jaar oud reageerden zeer positief. Op basis van de resultaten blijkt dat de focus op beeld moet liggen en lange stukken tekst vermeden moeten worden. Ook gaat Saxion in overleg met hulpverleners van Tactus en het MST over hoe de gebruiker het beste benaderd kan worden. Sommige gebruikers zullen meer behoefte hebben aan een stok achter de deur functie, terwijl anderen de app zullen zien als middel om te raadplegen hoe het staat met de voortgang van het stopproces. 

Chatten, spaardoelen en een dagboekfunctie

Om het gebruik van een stoppen-met-roken-app tot een succes te kunnen maken, zijn er diverse studies geraadpleegd voor de ontwikkeling van de app. Zo biedt Stopmaatje mogelijkheden en suggesties voor steun indien men toch behoefte krijgt aan een sigaret. Deze steun kan gezocht worden in de chat, waar contact opgenomen kan worden met lotgenoten. Ook kan men kiezen om een maatje op te bellen. Daarnaast kun je met Stopmaatje spaardoelen instellen; dit stimuleert om het geld dat bespaard wordt door niet te roken ergens anders aan te besteden. De app biedt ook een dagboekfunctie waarin de moeilijke momenten worden beschreven, die zelfreflectie bieden.     

Stopmaatje is binnenkort beschikbaar in de appstore! Alvast meer weten? Neem contact op met dr. Somaya Ben Allouch, s.benallouch@saxion .nl of 06-12292901

Datum: 19 januari 2017 |

Bron tekst: Saxion Hogeschool |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid