Sta op tegen zitten!

Gemiddeld zitten we in Twente zo’n 7,5 uur per dag. Echter, blijkt uit onderzoek; een uur op je kont, is vijf minuten eerder dood. Je kunt je voorstellen dat als je een reguliere kantoorbaan hebt je erg veel zit en dat dit dus gevolgen heeft voor je gezondheid. SKO, samen met stichting BEN (Basketball Experience NL) en de Nederlandse rolstoelbasketballers maken zich hard voor de bewustwording over dit onderwerp. Daarom hebben zij de ‘zitloze werkdag’ geïntroduceerd. Deze vindt plaats op 28 januari 2020. Staan jij en je organisatie ook op tegen zitten? 

In het kort

  • Gemiddeld zitten we per dag 7,5 uur
  • Zitten heeft slechte gevolgen voor onze gezondheid
  • SKO creëert samen met Stichting BEN bewustwording over dit onderwerp via de ‘Zitloze Werkdag’

Global Goal

global goal icon
‘s Avonds sporten is niet genoeg

Veelzitters raken sneller vermoeid, het stimuleert een slechte stofwisseling en het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat de negatieve gezondheidseffecten van zitten onafhankelijk is van de hoeveelheid sport die iemand uitvoert. Dus als je na een lange dag zittend werken ’s avonds naar de sportschool gaat om het zitten te compenseren is dat niet zo effectief als je misschien zou denken.

Wat dan wel?

Lichte activiteiten gedurende de dag, bijvoorbeeld om het uur, hebben veel meer positieve invloed op de bloeddruk, suiker -en vetstofwisseling dan ’s avonds een uur knetterhard sporten. Sitness heeft als missie heel werkend Nederland vitaal te maken. Dit doen zij door unieke krachten samen te bundelen en door middel van clinics, fitheidstesten, werkhouding advies op locatie, oefeningen voor tijdens het werk en presentaties op maat. Zit jij ook de hele dag? Kaart dit probleem aan bij je werkgever. Tijdens de Zitloze Werkdag op 28 januari word je uitgedaagd om één dag 25% van de werktijd staand door te brengen. Om iedereen een handje te helpen krijg je tijdens de dag instructiebeelden voor oefeningen die uitgevoerd kunnen worden achter je bureau. Ook kunnen bedrijven en organisaties in de toekomst een pakket aanschaffen met filmpjes waarin rolstoelbasketballers laten zien welke oefeningen werknemers tijdens het werk kunnen doen om gezond te blijven. 

Rolstoelbasketballers

Met de 7,5 uur die de gemiddelde Nederlander op een dag zit is Nederland Europees kampioen zitten, ironisch genoeg is het damesteam rolstoelbasketbal ook Europees kampioen . Waarom heeft SKO ervoor gekozen om de rolstoelbaskeltballers van het Nederlandse dames- en herenteam te gebruiken als het boegbeeld voor deze campagne? Juist omdat zij geen keuze hebben, zij kunnen alleen maar zitten. Toch doen ze er alles aan om fit te blijven. In de woorden van Toine Klerks, teammanager van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam “Het meest briljante is dat deze sporters heel zittend Nederland gaan helpen om beter te zitten en gezond en vitaal de werkdag door te komen. Want wie kan je nou beter helpen met gezond zitten dan iemand die voor altijd tot zitten is veroordeeld?” 

Captain van het team

Mustafa Korkmaz, woonachtig in Oldenzaal, is captain van het Nederlandse herenteam rolstoelbasketbal. Mustafa is scherp, heeft een groot doorzettingsvermogen en is vol zelfvertrouwen, en terecht. Deze eigenschappen komen voort uit zijn ervaringen en de obstakels die hij tegenkwam, maar bovenal hoe hij daarmee is omgegaan. Mustafa is geboren zonder benen, wat een zeldzame geboorteafwijking bleek te zijn. Ondanks zijn handicap heeft hij nooit het gevoel gehad dat hij anders is. Hij had een normale jeugd. Zijn ouders stuurden hem naar een reguliere school. Hij wilde graag sporten, ook om gezond te blijven. Toen liep hij toch tegen zijn beperking aan. In 1996 is hij al terechtgekomen bij ISV Hengelo, daar heeft hij kennis gemaakt met rolstoelbasketbal. Hij werd verliefd op het spel en stortte zich volledig op zijn training. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot een mooie internationale carrière. 

 

Mustafa is trots dat hij zich nu ook in kan zetten voor de bewustwording van de slechte gevolgen van langdurig zitten, en als woordvoerder kan fungeren. “Ik vind het heel erg belangrijk. Buiten dat wij voor heel veel mensen een voorbeeld zijn door de dingen die wij doen, bijvoorbeeld dat wij als gehandicapten zijnde toch heel veel bereiken en niet opgeven. Dat wij nu ook een voorbeeld kunnen zijn met betrekking tot zitten, dat we mensen kunnen stimuleren iets meer niet zittend te gaan doen. Wij zeggen niet dat wij experts zijn in hoe je dat moet doen, maar wij weten wel hoe je al zittend heel fit kan blijven.”

SKO

Robbert Nijhuis, commercieel directeur bij SKO, is verheugd dat hij met deze topsporters kan samenwerken. "Wij zijn bijzonder trots dat onze naam de komende twee jaar aan het Nederlands rolstoelbasketbalteam verbonden is. SKO gelooft in betekenisvol ondernemen. Ondernemen gaat bij SKO niet alleen over zo veel mogelijk winst maken. Ondernemen heeft een maatschappelijke component. We vinden het belangrijk dat de sporters zich niet alleen ontwikkelen als sporter, maar ook als mens in de maatschappij. Wij hopen als sponsor veel te leren van de sporters en het begeleidingsteam. Onze overtuiging is: dat wat je geeft, krijg je terug.” SKO was ook sponsor van de Rode Loper 2020, meer over dit inspirerende event lees je hier

Datum: 17 januari 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #rodeloper