Oost NL geeft impuls aan succesvol heupimplantaat

Het Hengelose  Gannet  heeft een heupimplantaat ontwikkeld dat de kans op complicaties fors vermindert, operaties eenvoudiger maakt en kosten bespaart. De heuppen, ook Gannet genaamd, is de afgelopen jaren bij meer dan duizend patiënten aangebracht en leidt tot de helft minder nieuwe operaties in vergelijking met alternatieve behandelmethodieken. Mede door een investering van Innovatiefonds Overijssel, verstrekt door fondsmanager  Oost NL, krijgt de verspreiding van het heupimplantaat ook buiten de landsgrenzen een flinke impuls.

In het kort

  • Bij het repareren van een heup is het percentage complicaties hoog 
  • Gannet heeft een heupimplantaat ontwikkeld dat de kans op complicaties fors vermindert 

Global Goal

global goal icon
Heuppen vermindert complicaties

In Nederland komen jaarlijks 25.000 heupfracturen voor. De keuze is dan: de heup repareren of een kunstheup. Bij het “repareren” is het percentage complicaties hoog. Gevolg: patiënten moeten opnieuw een dure en nare operatie ondergaan. Gannet biedt een oplossing met haar unieke implantaat dat complicaties bij heupfracturen fors reduceert. “Bij een breuk waarbij de heup moet worden gezet omdat de botdelen niet meer mooi tegen elkaar aan zitten, ontstaat in meer dan 30 procent van de huidige operaties een ernstige complicatie. Bij ons implantaat is dat gedaald tot 14 procent”, legt Alfons Wegdam, directeur van Gannet, uit. Ernstige complicaties leiden doorgaans tot een kunstheup. Bij jonge patiënten betekent een kunstheup vaak nog een revisie na 15 jaar, later gevolgd door een rolstoel. Door nieuwe regelgeving is de leeftijdsgrens voor het plaatsen van een kunstheup verhoogd. De noodzaak van een makkelijker plaatsbaar en beter heupimplantaat is daarmee vergroot. Ons implantaat fixeert de heupkop veel beter, is kleiner en gemakkelijker te plaatsen.”

Internationale marktintroductie

De innovatieve heuppen wordt inmiddels honderden keren per jaar aangebracht in elf Nederlandse ziekenhuizen. Gannet wil dat aantal vergroten. Het Hengelose bedrijf kijkt ook over de landsgrenzen. Op initiatief van Nederlandse en Belgische ziekenhuizen wordt een klinische studie uitgevoerd, die bij een succesvol verloop als aanvullende bewijsvoering dient. Gannet verwacht dit jaar ook toestemming te krijgen de Gannet in Amerika op de markt te brengen. Gannet gebruikt de investering mede voor al deze trajecten.

Investering in Gannet leidt tot verlaging zorgkosten

Marius Prins, directeur van Oost NL, is enthousiast over de ontwikkeling van Gannet, dat eerder al een kleinere investering vanuit het Innovatiefonds Overijssel ontving. “De Gannet is een voorbeeld van een innovatie die aantoonbaar tot een reductie van de zorgkosten leidt. In Nederland kan dat nu al oplopen tot een jaarlijkse besparing van 8 miljoen euro. Naar verwachting gaat dit bedrag alleen nog maar stijgen door de vergrijzing. Gannet heeft de potentie om niet alleen in Nederland, maar wereldwijd de zorgkosten te verminderen en voor heuppatiënten het verschil te maken.” 

Innovatiefonds Overijssel investeert samen met Health Innovations. Gannet is een spin-off van BAAT Medical, dat nog steeds betrokken is als samenwerkingspartner en investeerder. Dick Sietses van Health Innovations investeert vanaf het eerste uur in Gannet en looft de ondernemersgeest bij het Hengelose bedrijf. “Een nieuw implantaat introduceren vergt veel overredingskracht en doorzettingsvermogen. Artsen zijn gewend aan bestaande behandelmethoden en wijken daar niet gemakkelijk vanaf. Niettemin is het de mensen bij Gannet gelukt veel artsen ervan te overtuigen dat ons heupimplantaat niet alleen hun werk vergemakkelijkt, maar ook het leed van patiënten vermindert. Als je een zware heupoperatie hebt gehad en je moet opnieuw onder het mes, heeft dat een grote impact. Met de Gannet hebben artsen de helft minder heroperaties nodig. Dat trekt steeds meer artsen over de streep.”

Datum: 24 juli 2017 |

Bron tekst: Gannet |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid