Nieuwe onderzoeksmethode voor minder pijn

Onderzoeken ondergaan zou niet pijnlijk moeten zijn. De pijn tijdens een mammografie, een methode om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken, kan nu met behulp van de innovatieve aandrukplaat van SigmaScreening, aanzienlijk worden gereduceerd. Met steun van Oost NL wordt borstonderzoek veel vrouwvriendelijker.

In het kort

  • De pijn tijdens onderzoeken om ziekten te ontdekken zou minder moeten zijn.
  • SigmaScreening ontwikkelde een innovatieve onderzoeksmethode waarmee de mammografiebij borstkankeronderzoek aanzienlijk minder wordt.
  • Oost NL investeert in deze slimme ontwikkeling

Global Goal

global goal icon
Innovatieve aandrukplaat

Sigmascreening, een spin-off van het Amsterdam Medisch Centrum, ontwikkelt nieuwe producten voor mammografie. De huidige methoden zijn voor vrouwen zeer pijnlijk, omdat de borst op een vaste manier aangedrukt wordt om een goede röntgenfoto te krijgen. SigmaScreening paste het huidige onderzoek zo aan dat er bij veel vrouwen minder kracht hoeft te worden uitgeoefend op de borst. Dat levert dus minder pijn op. Bij het huidige onderzoek wordt elke borst in aanzet met dezelfde kracht samengedrukt. De laboranten gebruiken deze methodiek vandaag de dag, omdat het zo is aangeleerd en proberen dit op basis van de huidige inzichten zo goed mogelijk te doen. Maar geen borst is hetzelfde, en er bestaat geen duidelijke werkwijze om daar mee rekening te houden. In de nieuwe aandrukplaat zit een sensor, die de grootte van de borst meet. De kracht wordt vervolgens aangepast aan de borst om een vaste druk te bereiken.


Vroeger was dit proces volledig handwerk. Sinds de digitalisering is het mogelijk om dit proces beter te analyseren, onder meer door de snellere rekencapaciteit van de beeldverwerking. We kunnen nu veel meer met röntgenbeelden doen. Bovendien kunnen we door de komst van touchscreentechnieken nu de oppervlakte van de borst meten. Dit is nog niet zo lang mogelijk.

Twentse impuls

Ivo Aarninkhof, directeur van SigmaScreening: “Vanaf dag één is onze uitdaging om het briljante idee van mijn collega’s Ard den Heeten en Kees Grimbergen te vertalen naar een technologie die je op grote schaal kunt uitrollen. Het aanlooptraject voor nieuwe medische producten is namelijk over het algemeen vrij lang. Dat is ook terecht. Is het nieuwe apparaat wel veilig voor de patiënt? Zijn er misschien consequenties met betrekking tot de diagnose wanneer je gebruik maakt van het product? Die vragen moet je allemaal positief kunnen beantwoorden. Dat kost niet alleen tijd, maar ook geld. Voor deze fase hadden we een investeringsronde nodig en kwam Oost NL om de hoek kijken. Een goede partij met een uitgebreid netwerk, dat ze bovendien inzetten om ons bedrijf en product actief te promoten. Dat doen ze niet alleen in de publieke sector, maar ook in de zakenwereld. Dat is zeer wenselijk en voegt heel veel toe. Hun financiering geeft ons de mogelijkheid onze aandrukplaat verder te ontwikkelen. Er is wereldwijde belangstelling voor ons product, dus dat moet zeker goed komen.”

Datum: 11 juni 2019 |

Bron tekst: Oost NL |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid