NanoGap voor vroegtijdige detectie van kanker

Een nieuw mobiel detectieapparaat waarmee blaas- en nierkanker in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden. Daaraan werkt Wilfred van der Wiel, hoogleraar nano-elektronica bij onderzoeksinstituut  MESA+  van de Universiteit Twente. Dankzij de methode is aan DNA-cellen af te lezen of de drager ervan blaas- of nierkanker heeft. 

Lees hieronder het hele artikel
 
global goal icon

In het kort

  • Blaas-en nierkanker in een vroeg stadium detecteren 
  • Dankzei NanoGap Sensor is aan DNA-cellen af te lezen of de drager ervan blaas- of nierkanker heeft
Nanogap sensor

Van der Wiel noemt zijn idee de ‘NanoGap Sensor’, een spleetje ter grootte van zo’n 100 nanometer (een nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter) in een electrode (edelmetaal) met receptoren die alarm slaan bij aangetast DNA. Daarbij richt hij zich specifiek op DNA in urine, waaruit ‘afgelezen’ kan worden of er sprake is van blaas- nier- en bij vrouwen mogelijk baarmoederhalskanker in een vroeg stadium. 

“In de huidige situatie detecteren we kanker pas in een vergevorderd stadium, als de patiënt al klachten heeft die bijvoorbeeld gepaard gaan met een tumor”, vertelt Van der Wiel. “In dit onderzoek zoeken we naar DNA waar iets aan veranderd is, namelijk DNA dat door het lichaam behangen is met methylgroepen. Bij veel kankervormen treedt overmatige methylering van het DNA op, hypermethylering genoemd. Hoewel de medische wetenschap nog niet weet of hypermethylering altijd kanker betekent en in welke vorm, is er wel een duidelijk verband aangetoond.” 

Er is een samenwerking opgezet met het Vumc en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar ondersteunt het onderzoek met ruim een half miljoen euro. 

Meer weten? Lees het  hier!

Datum: 10 februari 2016
Bron tekst: Universiteit Twente
Auteur: Twente.com