Kinderen plassen niet meer in hun broek met deze innovatieve blaassensor

Veel kinderen hebben last van urine-incontinentie. Zij plassen bijvoorbeeld regelmatig in bed, maar de ongelukjes gebeuren ook overdag. Niet alleen in praktisch opzicht is dat heel vervelend, het schaadt ook het zelfvertrouwen van het kind en het is vaak een stressvolle situatie. Klinisch technoloog Paul van Leuteren, recent gepromoveerd aan de Universiteit Twente vanuit de onderzoeksgroep Magnetic Detection and Imaging (MD&I), is mede-ontwikkelaar van de SENS-U. De SENS-U is een innovatieve blaassensor die meet of de blaas bijna vol is en een seintje geeft wanneer het tijd is om te gaan plassen.

In het kort

  • Veel kinderen hebben last van urine-incontinentie en voor kinderen is dit vaak een stressvolle situatie.
  • Klinisch technoloog, Paul van Leuteren, ontwikkelde een innovatieve blaassensor die kinderen een seintje geeft wanneer de blaas vol zit.

Global Goal

global goal icon
Klinisch prototype

Paul van Leuteren liep er tijdens zijn eerste masterstage bij Technische Geneeskunde al tegen aan dat er veel kinderen zijn die problemen hebben met het plassen. Hij besloot om daar een oplossing voor te bedenken en werkte mee aan een klinisch prototype van de SENS-U blaassensor.

 

De blaassensor is een klein apparaatje dat op de onderbuik wordt gedragen. Met behulp van echografie wordt gemeten hoe ver de blaas gevuld is en wanneer deze bijna vol is, geeft het apparaatje een kort trilsignaal. Het kind weet dan dat het tijd is om naar de wc te gaan en zo blijft de broek droog.

Ook ’s nachts droog blijven

Van Leuteren heeft onderzocht of de blaassensor ook ’s nachts gebruikt kan worden. Het is cruciaal dat het apparaat ook in een liggende houding de blaasinhoud goed kan meten. Uit onderzoek is gebleken dat 83% van de momenten dat de blaas vol was, dit correct werd gedetecteerd door de SENS-U. Bij de overige 17% was de blaas nog niet vol genoeg om te meten (minder dan 30 ml).

Training

Voor kinderen die problemen hebben met urine-incontinentie is het de bedoeling dat de SENS-U gebruikt wordt onder begeleiding van een urotherapeut. De sensor kan het kind helpen om op tijd naar de wc te gaan, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de SENS-U wordt afgebouwd. Door de begeleiding van een urotherapeut leert het kind ook zelf weer om de signalen van een volle blaas te herkennen en daar op in te spelen.

Datum: 16 februari 2021 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: twente.com

Lees meer over #medischetechnologie