Sfeerimpressie: Ondernemend Twente inspireert tijdens Rode Loper 2020

Hoe de ‘minds of tomorrow’ Twente verder gaan brengen

 

Na zes jaren Rode Loper waren er nog nooit eerder zoveel gasten. Er waren bijna 900 Twentse ondernemers aanwezig in Hangar 11 op Evenemententerrein Vliegveld Twenthe. Het thema van dit jaar was ‘talent’. Het aantrekken én behouden van talent is cruciaal voor de sociaal-economische versterking van de regio. Om de komende jaren de beste antwoorden voor de wereldwijde ontwikkelingen te blijven bieden zijn ondernemers, bedrijven en politici nodig die nu vooruitdenken en acteren. De sprekers en podiumgasten spraken zich hier unaniem over uit; talent is de sleutel tot succes voor Twente. Daarnaast sprak ondernemend Twente over de kernpunten van de strategische agenda: de boeren als energieleverancier, Twente dichtbij en de bouw van betaalbare en duurzame koopwoningen. Lees hieronder verder over de inspirerende sprekers en hun boodschap.

In het kort

  • Maandag 6 januari vond de zevende editie van het traditionele nieuwjaarsevent van ondernemend Twente 'de Rode Loper' plaats
  • Zes inspirerende 'minds of tomorrow' lieten zien wat hun talent is en wat zij doen voor een betere wereld
  • Ondernemend Twente presenteerde drie speerpunten van de strategische agenda

Global Goal

global goal icon
Warm onthaal

Nadat de aanwezigen op spectaculaire wijze muzikaal en visueel onthaald waren nam presentator Harm Edens het woord. Harm Edens, Twentenaar in hart en nieren, en beter bekend als ‘Mister Duurzaam’ vatte de kernpunten van de avond samen: verbinding, samenwerken, duurzaamheid, Twente als groene toptechnologische regio, Twentse oplossingen voor wereldproblemen en natuurlijk het nooit overschatte belang van talent.

Twentse pionier Paul Polman

Elk jaar is het programma van de Rode Loper uniek van opzet. Dit jaar begon het met een diepte-interview met Jeroen Smit, auteur van het boek ‘Het Grote Gevecht’ over ras Twentenaar Paul Polman. ‘Onze’ Paul was topman bij Unilever en eenzame pionier op het gebied van toekomstbestendig ondernemen. Dat we aan zijn werkwijze een voorbeeld kunnen nemen blijkt uit zijn eenzame gelijk. We komen er nu achter dat er inderdaad een nieuwe vorm van ondernemerschap nodig is, een waarbij de toekomst, duurzaamheid en een moreel kompas centraal staan.

Minds of tomorrow

Na dit inspirerende verhaal kwamen de ‘minds of tomorrow’ op het podium. Als eerst werd Robin Koops geïnterviewd. Robin Koops is een man met een onmeetbaar doorzettingsvermogen en kan omschreven worden als een echte Willie Wortel. Hij is een machinebouwer, die vanuit eigen initiatief en ervaring als diabetespatiënt een oplossing zocht voor deze ziekte die het leven van zoveel mensen in zijn grip houdt. Hij presenteerde zijn kunstalvleesklier, een apparaat dat je suikerhuishouding regelt. Daarna kwam hunkertukker Emiel Kwekkeboom aan het woord. Emiel keerde vanuit Amsterdam terug naar Twente om zijn eigen restaurant op te richten. Zijn concept om slechts één wisselend menu aan te houden gaat voedselverspilling tegen. Ten derde nam de sympathieke Herman Reinten plaats op het podium en vertelde alles over de nieuwbouw in Borne waar voor 60% aan hergebruikt materiaal is gebruikt. De vierde plaats was voor de broers Bart en Tom Grobben. Deze innovatieve boeren zijn klaar voor de toekomst. Zij produceren namelijk op de boerderij die ze van hun ouders hebben geërfd naast koemelk, ook plantaardige sojamelk. Last but not least vertelde de jonge en ambitieuze Carlijn Joosten over Create Tomorrow, een event waar 1000 studenten, wetenschappers en de industrie samenkomen om de uitdagingen die de toekomst biedt op te lossen.

Ondernemend Twente

Tijdens het tweede deel van de avond stond de strategische agenda van ondernemend Twente centraal. Hoe ziet de toekomst van Twente eruit? Als het aan Ad Louter, directeur van Urenco, ligt hebben we in ieder geval een hsl-verbinding tussen Amsterdam en Berlijn, met een hub in Twente. Twente ligt op de Berlin Boulevard en is dé hub naar Duitsland. Deze verbinding zal Twente daarom een economische impuls geven en is daarnaast cruciaal in het aantrekken van talent naar de regio. Hans ter Steege, directeur van Ter Steege Bouw, deed een pleidooi voor de bouw van betaalbare en duurzame koopwoningen: Twente is volgens hem hét woonalternatief voor de Randstad. Betaalbare en duurzame koopwoningen verhogen het onderscheidend vermogen van Twente. Talent buiten Twente heeft daardoor nog een reden om voor Twente te kiezen. Als laatst was René Venendaal, directeur van Biomass Technology Group (BTG), aan het woord. Volgens hem is de boer niet het probleem, maar juist de oplosing. Innovatieve Twentse boeren produceren biogas door mest van eigen bedrijf te vergisten en kunnen zo de regio grotendeels voorzien van duurzame en hernieuwbare energie. Centraal voor ondernemend Twente staat: Twente is een voorbeeld voor de rest van Nederland en de wereld. Lees hier meer over Twents Rentmeesterschap nieuwe stijl.

Afsluiting

Na een mooie muzikale afsluiting door de RED band met het nummer “You’ll never walk alone” proostten de aanwezigen op het nieuwe jaar. Moge 2020 ons een stap dichterbij een volhoudbare toekomst brengen. Alle details van deze enerverende avond lezen? Bekijk hier het volledige verslag.

Datum: 7 januari 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #rodeloper