Explosievendetectie met Eye on Air

Toen Koen Bosman vier jaar geleden begon als lead engineer bij de spin-off Eye on Air, had hij 3 collega’s. Inmiddels delen 16 enthousiaste technici hun kennis in het kantoor en lab in de Gallery in Enschede. Het doel? De beste worden in explosievendetectieapparatuur.

In het kort

  • Explosievendetectie klinkt drastisch, maar wordt erg vaak ingezet, bijvoorbeeld bij de security op vliegvelden 

  • Eye on Air ontwikkelt innovatieve technieken die helpen bij het opsporen van explosieven

Global Goal

global goal icon
'Eager to learn' ondernemers

“Toen ik mijn studie elektrotechniek had afgerond en op zoek ging naar een baan, merkte ik dat ik de interactie in veel functies miste. In mijn eentje onderzoek doen op een kamer vond ik geen uitdaging. Bij Eye on Air was dat meteen anders; ik houd me bezig met veel verschillende disciplines en ons team, dat in de afgelopen twee jaar verviervoudigd is, is heel divers.  De meeste collega’s zijn net als ik afstudeerders van Universiteit Twente en Saxion en wat we delen is een passie voor ondernemen, een ‘eager to learn’-instelling en een brede interesse. Omdat we ook een ruimte delen, worden er onderling voortdurend ideeën uitgewisseld. We vullen elkaar doorlopend aan, waardoor we onze technologie steeds verder kunnen ontwikkelen.”

New kids on the block

“We zijn de ‘new kid on the block’ in de wereld van de explosievendetectie. Onze concurrentie bestaat uit grote spelers die al jaren in de sector werkzaam zijn. Stap één is aan de markt te laten zien wat we kunnen: dat we in staat zijn een apparaat te ontwikkelen dat aan alle eisen voldoet en op een luchthaven ingezet kan worden. Zo ver zijn we nu al. We werken nauw samen met Schiphol. Binnen deze samenwerking krijgen we de ruimte om te testen en kunnen eventuele wensen van Schiphol in onze technologie verwerken. Onze eerste producten leiden vooral tot snellere screening van passagiers en hun bagage. Waarmee we als Eye on Air echt een verschil gaan maken is onze volgende toepassing: een handheld explosievendetector. Bestaande detectieapparatuur kan moeilijk verplaatst worden en daardoor zijn securitychecks locatie gebonden. Met een handheld explosievendetector kan deze veiligheidstoepassing veel breder ingezet worden.”

Een combinatie van technologieën

Hoe gaat die explosievendetectie nu precies in z’n werk? “Wanneer handbagage tijdens de security check op een luchthaven apart wordt gezet, testen ze een aantal dingen. Ze gaan o.a. met een soort stick met een laagje aluminium door je koffer, waar eventuele sporen van explosieven aan hechten. Dat monster wordt geanalyseerd met spectometrie. De bestaande apparatuur hiervoor is nog vrij log. We hebben onze eigen sensor ontwikkeld, evenals andere onderdelen van onze apparatuur: het resultaat is dat we compacte explosievendetectieapparatuur kunnen maken. De basis van de detectietechnologie werd oorspronkelijk bedacht door de oprichters van Eye on Air, die destijds werkzaam waren aan de Universiteit Twente.”

Datum: 19 mei 2017 |

Bron tekst: Eye on Air |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #mechatronica