Track & trace je vlees

Bij T. Boer & zn ontstond de vraag om tot op lapjesniveau kalfsvlees te traceren (tracking & tracing). T. boer & zn heeft een behoorlijk ingewikkelde logistieke puzzel en wilde alle delen van het kalf zonder verspilling verkopen. Dat lukt alleen als je precies weet wat je op welk moment in huis hebt. “En laat dat nu net zijn wat om voedselveiligheidsredenen van ons gevraagd wordt: volledige traceerbaarheid, waarbij we in geval van een calamiteit zo precies mogelijk weten welke orders we terug moeten roepen.” aldus Alex van Vreede, hoofd IT bij T.Boer & zn.

In het kort

  • Iedereen kent de ‘track & trace’ methode voor pakketjes inmiddels wel  

  • Nu is er ook een track & trace methode ontwikkeld voor stukjes vlees

Global Goal

global goal icon
Een slimme haak

De vraag om het kalfsvlees te traceren komt niet uit de lucht vallen. Enerzijds verandert de traditionele rol van T. Boer & zn steeds meer van slachterij richting slagerij. Anderzijds maakt de transparantie in de keten de productie efficiënter en het voedsel veiliger. Frank Woutersen van Hollander Techniek uit Almelo, het bedrijf dat een nieuw systeem voor T.Boer & zn heeft ontwikkeld: “We zijn begonnen met een analyse van de bestaande situatie. Ondanks de grote zorgvuldigheid, bleek er een blinde vlek in de productie te zitten: de koelcel. Men wist wat erin ging en wat eruit kwam, maar wat waar hing en hoe lang precies, dat was niet bekend. Er is daarom een slimme haak ontwikkeld, die is uitgerust met een RFID-tag. Na de slacht wordt nu het oormerk gescand en omgezet in een slachtvolgnummer, dat met behulp van strategisch geplaatste readers door de hele fabriek te traceren is. Middels een nieuw MES-systeem wordt vervolgens de productie verder aangestuurd: vanuit orderinformatie uit het ERP-systeem wordt de snitinstructie gegenereerd en ook alle gesneden onderdelen krijgen een uniek volgnummer.”

Minder verspilling, verbeterde efficiëntie en voedselveiligheid

“Het is een continu proces om samen te kijken naar hoe we verspillingen kunnen verminderen, efficiëntie kunnen verbeteren en de voedselveiligheid kunnen waarborgen. Dat is leuk om op te pakken en elk stukje rendementsverbetering levert serieus geld op. Daarom hebben we o.a. gekeken of we vanuit het MES-systeem de snitinstructie ook als een afbeelding aan de medewerkers kunnen aanbieden om snijverliezen te beperken. De eerste paar werkplekken zijn inmiddels met succes voorzien van deze visualisatie.” Frank Woutersen voegt toe dat er ook gewerkt is aan een Internet of Things-pilot. “De pilot moest inzicht geven in het functioneren van het geautomatiseerde magazijn voor de opslag van vlees. Gegevens uit de PLC worden hierbij omgezet naar begrijpelijke informatie die door de Hollander IoT-app via de smartphone zijn op te vragen. “Het gaat bij dit pilotproject vooral om de gezamenlijke ontdekkingstocht naar constante verbetering van de uitvoering.”

De smaak te pakken

T. Boer & zn en Hollander Techniek hebben de smaak te pakken. Zowel voor wat betreft mogelijke nieuwe projecten als een transparante samenwerking. Alex van Vreede: “Het is leuk om met Frank Woutersen en zijn collega’s te sparren over andere mogelijke verbeteringen. En natuurlijk staan we hiervoor open. Vergeet niet dat we hier 150.000 kilo vlees per dag verpakken. Een procentje rendementsverbetering op een kilo? Dat is serieus geld.”

Datum: 19 mei 2017 |

Auteur: Twente.com