Duurzaam en innovatief hoofdkantoor voor Dynteq uit Enschede

Industrieel ontwerpen in een voormalige F16-bunker bij Dynteq, een gebouw dat lef, avontuur en ontwikkeling ademt. Dynteq  is een industrieel ontwerpbureau. “Samen met onze opdrachtgevers ontwikkelen industriële producten, professionele apparaten, machines en voertuigen”, legt mede-eigenaar Rob Lenferink uit.  “Denk hierbij aan  carvende bakfietsen, professionele tuinverlichting,  elektronische fietsensloten  en grasmaaiers."

Lees hieronder het hele artikel
 

In het kort

  • Dynteq heeft een nieuw duurzaam en innovatief hoofdkantoor. 
  • Het voormalige F16-shelter is getransformeerd naar kantoor en werkplaats. 
Getransformeerd hoofdkantoor

Dynteq startte in 2005 als spin-off van de Universiteit Twente, en groeide door naar inmiddels een team van 15 professionals, met vestigingen in Enschede en Utrecht.  In januari 2017 vestigde het bedrijf zich op  Technology Base  in Enschede, op het terrein van voormalig Vliegveld Twente. 

 

Een voormalige F16-shelter die getransformeerd is naar kantoor en werkplaats, waar binnen de muren van 1,2 meter dik beton open en transparante werkplekken zijn gecreëerd, achter een enorme glazen gevel. “Daarnaast is er ruimte voor het maken en testen van allerlei modellen en prototypes. Aan het plafond hangt een grote verdiepingsvloer, met kantoor en overlegruimte. We zijn volledig elektrisch, met warmtepompen en energiezuinige ventilatie, LED-verlichting, en zelfvoorzienend door zonnepanelen.” 

Historische gelaagdheid maakt uniek

Je stapt binnen op de enorme stalen deur die verzonken in de betonnen vloer ligt. Deze werd vroeger gebruikt om de F16’s veilig te stellen tegen bombardementen. De oude shelter-elementen vormen een gaaf contrast tegenover de moderne installatietechniek. Als je naar buiten kijkt zie je de ongerepte natuur. Die natuur is naar binnen gebracht door bijvoorbeeld veel hout terug te laten komen in het meubilair. 

F16-bunker zorgt voor inspiratie

“In ons vakgebied heb je ruimte nodig om na te denken, te ontwikkelen, proberen en te realiseren. Die inspiratie vindt je moeilijker op een grijs bedrijventerrein. Technology Base is een proeftuin voor bedrijven met vernieuwingsdrang. Testen, uitproberen en grenzen opzoeken. Dat vinden wij belangrijk, maar onze opdrachtgevers nog veel meer!” 

 

De eigenaar van het voormalige vliegveld zocht naar een invulling van de bestaande gebouwen. Dynteq heeft het idee van de F16-shelter als kantoor als concept uitgewerkt, en mensen daarmee zo enthousiast gekregen dat het ontwerp binnen 3 maanden gerealiseerd werd. Het ontwerp is gerealiseerd door een aannemer en het interieur is in samenwerking met een interieurontwerpster ontwikkeld.  “Zo eigenwijs als we zijn, hebben we vervolgens al het meubilair zelf in onze werkplaats gemaakt. Het kostte het team de kerstvakantie, maar het hele gebouw is nu voorzien van ons DNA!” 

Tussen schuttersputjes uit de 2e WO naar de shelter

Niet alleen is Dynteq zelf enthousiast over de shelter, maar ook bezoekers reageren enthousiast en verbaasd: “De rit er naar toe is al een avontuur, je rijdt langs de landingsbaan, tussen schuttersputjes uit de Tweede Wereldoorlog naar de shelter. Als je de parkeerplaats oprijdt ben je wel onder de indruk van het imposante betonnen gebouwen met moderne glazen gevel. En als je binnen stapt kom je in een moderne omgeving, met veel oude karakteristieke elementen. Het hele gebouw ademt lef, avontuur en ontwikkeling.” 

Ontwikkelteam in een betonnen carport

“Het was voor ons ook een gok hoe dit zou uitpakken. Wie stopt zijn ontwikkelteam nu in een betonnen carport? Maar als ondernemer zie je kansen, en als je er een goed gevoel bij hebt moet je er voor gaan.  Wij hebben ontzettend veel tijd energie gestopt in het realiseren van het concept, maar het pand is nu een en al Dynteq. Als je binnenstapt dan voel je het, en weet je direct wat voor een bedrijf we zijn. Met ons verhaal kunnen we zo goed opdrachtgevers en werknemers aan ons binden, dat hadden we nooit durven dromen. Een uitdaging was wel een goede klimaatregeling. Omdat het gebouw zoveel massa heeft is de tempatuurregeling erg traag. Het heeft wel wat tijd en moeite gekost om het ook in de verschillende jaargetijden aangenaam te krijgen. Maar dat hoort ook weer bij het karakter van het gebouw!” 

Datum: 19 februari 2018
Bron tekst: Sprout
Auteur: Twente.com

Lees meer over #duurzaam

#duurzaam

Hergebruik van gebruikte auto’s

#milieu

Nieuwe energiezuinige koelcel dankzij financiering Rabobank

#energietechnologie

Pyrolyse-olie uit biomassa gaat de grens over

#energietechnologie

Atleet gaat de strijd aan tegen zonneauto

#energietechnologie

Hernieuwbare energie in de maritieme sector

#earth is calling #duurzaam #ondernemen

Earth is calling... Bolscher

#water en het klimaat

Een sproeiende robot

#economie

Asito biedt vluchtelingen een werkplek

#duurzaam

Shaping the future with technology

#energietechnologie

Solar Team Twente deelt kennis met RED Engineers van de toekomst

#duurzaam

Het duurzaamste stadhuis van Nederland

#techniek

Een Twentse ondernemer met een missie

#economie

Twents familiebedrijf Ter Steege Groep genomineerd

#duurzaam

Een betere wereld begint bij jezelf

#duurzaam

Innoveren is evolueren; doe je het niet dan ga je dood