Twentse jongeren zien kansen in crisistijd

De coronacrisis raakt jong en oud, maar Twentse jongeren zien in deze crisis juist ook kansen voor hun professionele toekomst. Het overgrote deel van de jongeren denkt dat de Twentse economie veerkrachtig genoeg is om uit de crisis te komen. Dit zijn de opvallende resultaten die uit de eerste peiling van Young Twente Board komen en die Gyula, voorzitter Young Twente Board, nogmaals benadrukt.

In het kort

  • Minister-president Mark Rutte deed vorige week een oproep aan jongeren om mee te denken over de corona-samenleving.
  • Twentse jongeren liepen al op de zaken vooruit: zij zien kansen in crisistijd en hebben vertrouwen in de Twentse economie.

Global Goal

global goal icon
Laat jongeren meedenken

Zet de juiste kwaliteiten in van de verschillende generaties, want alleen kom je niet uit de crisis, dat doe je samen. Gyula: “Juist de jongere generatie is gewend aan de digitale transformatie die nu gaande is omdat we noodgedwongen thuis moeten werken. Studenten schakelen in tien whatsappgroepen tegelijk, hoppen van het ene naar het andere videoplatform en organiseren digitale feesten, met een combinatie van Twitch, Zoom en Kahoot. Hoezo ‘digitale transitie’? Snel schakelen is normaal voor jongeren, niet alleen in crisistijd.”

 

Laat jongeren meedenken. Dat was vorige week ook de oproep van Minster-president Mark Rutte om mee te denken over de corona-samenleving. Twentse jongeren liepen al op de zaken vooruit en deelden de afgelopen weken hun ideeën via een peiling van de Young Twente Board. Het thema deze eerste peiling was: Twente na Corona. 134 jonge Tukkers vulden de enquête in.

 

Op de vraag of ze vast wilden houden aan thuiswerken, gaf slechts 27 procent aan dat ze graag terug willen naar hun ‘oude’ werkplek. Hoewel voor de werkende jongeren het thuiswerken naar meer smaakt, heeft meer dan de helft van de studenten wel de behoefte om terug te keren naar de collegezalen.

Nuchterheid

De jongeren toonden ook een staaltje Twentse nuchterheid in hun antwoord op de vraag: is de Twentse economie veerkrachtig genoeg om de coronaklappen op te vangen? 61 procent heeft daar een beetje vertrouwen in, 26 procent veel vertrouwen. Een kleine 13 procent ziet het wat somberder in. Het kump wa good, lijkt de boodschap te zijn.

Koop lokaal, werk lokaal

Eenzelfde boodschap komt terug in de antwoorden op de vraag: ‘Welk effect gaat deze crisis hebben op jouw professionele toekomst?’ 43 procent van de respondenten zegt júist nu kansen te zien. Zo’n 14 procent denkt een verminderde kans te hebben op een (nieuwe) baan. Een switch naar een vitaal beroep? Dat ziet 14 procent van de panelleden misschien of helemaal zitten. Blijkbaar moet er meer gebeuren om deze beroepen interessant te maken voor jongeren.

 

Ondanks dat jongeren juist nu kansen zien, moeten zij beseffen dat er ook nog een moeilijke tijd aan gaat komen en dat er grote kans is dat door de crisis de werkloosheid stijgt. Het is daarom belangrijk om nu je contacten te leggen en je kansen te pakken. Als jouw ambities op tafel liggen, kunnen bedrijven niet om je heen. Jij legt de fundering voor een prachtige toekomst in Twente. Een ruimtelijke, groene toekomst met betaalbare woningen en kansen bij bedrijven die innovatieve producten maken. Bedrijven waar ze je naam kennen, die jouw kwaliteiten omarmen.” Aldus Gyula. Juist Twente is een goede regio om je als talent te ontwikkelen, niet alleen in tijden van crisis. “In de Randstad ben je een van de duizenden en hier krijg je makkelijker de ruimte om te laten zien wat je kunt en wilt ontwikkelen. Er zijn genoeg prachtige Twentse bedrijven die nationaal en internationaal opereren en hele innovatieve producten maken of diensten aanbieden”. Lees hier mer over Gyula’s visie op Twente.

 

Koop lokaal, werk lokaal. Pas die duurzame en ecologische mindset van onze generatie toe op werk.

Support your local

De panelleden kregen ook een open vraag voorgeschoteld: hoe zouden we als jongeren de Twentse ondernemers door de crisis heen kunnen helpen? Aan creativiteit in antwoorden geen gebrek. Van creatieve ideeën, kennis en kunde te delen binnen de regio en jongeren inzetten om Twentse bedrijven te helpen met de omslag naar online. Het algemene sentiment in de antwoorden was vooral: support your local. Dat reikte zelfs zover als een Songfestival-achtige punten/geldverdeling om te besteden aan lokale ondernemingen.

Date: 27 May 2020 |

Source of tekst: Young Twente Board |