11 Twentse Broedplaatsen kunnen van start

Op 4 november 2020 is bekend geworden dat de onderstaande plannen zijn goedgekeurd en een bijdrage krijgen vanuit de regeling Creatieve Broedplaatsen Twente.
Zie ook het persbericht van de Gemeente Enschede.


GEHONOREERDE PROJECTEN TYPE 1: CULTUREEL PROGRAMMA

Het uitvoeren van activiteiten waarbij nieuwe initiatieven gefaciliteerd worden door instellingen met een bestaand aanbod van laagdrempelige culturele voorzieningen.
 

 • Stichting Zikke, Tubbergen - nieuwe culturele initiatieven bij o.a. bibliotheek
   
 • Stichting Kaliber Kunstenschool - Studio 15 is een plek in Twente voor talentontwikkeling voor jongeren tussen 12 en 30 jaar. Het is een succesvol concept dat in 2017 in Almelo van start is gegaan en nu wordt uitgerold in Enschede, Almelo, Oldenzaal, Hellendoorn en Wierden. 
   
 • Stichting Museumfabriek, Enschede - De Academie van Verbeelding is een museaal platform voor en door jonge mensen. Een incubator waar ze in aanraking komen met nieuwe ideeën en met techniek, wetenschap, kunst en cultuur; waar ze andere jonge mensen ontmoeten en waar ze hun talenten en interesses ontdekken. Een platform op het kruispunt van denken en doen.
   
 • MIKC, Hof van Twente - In het project Less|Better werken tien nationale- en internationale kunstenaars rond mondiale thema’s en actuele vraagstukken aan innovatieve interventies en milieuvriendelijke oplossingen gericht op de toekomst van het nieuwe en duurzame Twente.


GEHONOREERDE PROJECTEN TYPE 2: BROEDPLAATSEN VAN ONDEROP

Het uitvoeren van een projectplan gericht op het oprichten of verder ontwikkelen van een creatieve broedplaats.

 

 • Stichting Tkkrlab, Enschede - Makerspace Tkkrlab is een community waar iedereen zijn of haar (technische) creativiteit tot uitvoer kan brengen. Van 3d printen en het maken van (open source) hard- of software tot het maken van fysieke bouwwerken. De werkplaats bevat een onder andere een lasercutter en CNC freesmachine. Het CyberSaturday programma met workshops en lezingen wordt verder uitgebreid.

 

 • Stichting Beheer Carnavalsloods De Lutte - De carnavalsloodsen worden omgevormd tot creatieve openbare broedplaatsen; van Stads Fabricage Lab naar openbaar DorpsLab. Er zijn vier pijlers: uitbouw naar openbare werkplaatsfaciliteiten, programma’s voor het onderwijs, ondernemers, kunstenaars en cultuurverenigingen, creatieve workshops én het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en samenwerkingsvormen.

 

 • Stichting Creatieve Broedplaats Twente, Hengelo - Oogst is een volledig circulaire broedplaats. Het wordt een innovatief kenniscentrum waarbij het nieuwe netwerk van partners projecten opzet waar creativiteit, techniek en kennis samenkomen. Deze projecten leveren een bijdrage aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de regio.GEHONOREERDE PROJECTEN TYPE 3: INNOVATIEVE PROJECTEN

Het uitvoeren van projecten met een innovatief karakter gericht op kennisvergroting ten behoeve van ondernemingen in samenwerking met creatieve en technologische talenten.

 

 • Menchattel B.V., Dinkelland - Art of Tech bevordert de samenwerking tussen bedrijven in Twente op een nieuwe manier. Technische kunstsculpturen worden verhuurd waaarmee bedrijven zonder zorgen mooie stukken techniek tentoon kunnen stellen. Alle designs en installaties worden ingebracht door lokale makers met een passie voor techniek.
   
 • Creative Bastards en Code Rehab, Enschede - Greenzeen is een innovatief content-platform dat een klimaatneutraal alternatief is voor gedrukte uitgaves. Het is een gebruiksvriendelijk platform waar men zelfstandig een uitgave in op kan maken en kan publiceren, desgewenst met ondersteuning van een team content creators. Daarnaast wordt (het liefst in Twente) een Greenzeen-bos aangelegd ter compensatie van het dataverkeer.
   
 • Digital Chef, Enschede - In Virtilab53 draait het om inspireren, leren & werken binnen de hele agro- en food-business. Zoals de kennis en toepassing vergroten rondom nieuwe digitale technieken als augmented reality en virtual reality. Digitale ontwikkelingen worden in samenwerking met Zone.college en Oyfo zo dicht mogelijk bij de mensen gebracht.
   
 • Briegel, Oldenzaal - De digitale muziekschool is een mix van online educatie, communityvorming en muziek maken. Er is een gezamenlijke ruimte, men kan een kijkje nemen bij anderen in de studio of een les bekijken die op dat moment gaande is. Je kunt voorspelen, samenspelen of samples delen. En een docent kan video’s instarten, stukken opnemen en terugspelen, huiswerk reviewen, nieuwe opgaven klaarzetten of een play-along in je studio droppen.


Heb jij plannen voor een creatieve broedplaats of wil je jouw broedplaats versterken?
Dan kun je per 1 juni 2021 een aanvraag doen via deze website.

 

Vragen?
Neem contact op met aanjager Collin Vaneker.
email: collin@creatievebroedplaatsentwente.nl
tel: 06 - 21 567 444

Bezoek de Creatieve Broedplaatsen socials!

 

      

 

Deze website is onderdeel van Twente.com. Klik hieronder op de # voor interessante artikelen over diverse onderwerpen en check ook de socials van twente.com.