Campus Café @ Technology Base (terugblik)

Op 21 oktober kwam de innovatiecommunity weer samen tijdens het Campus Café. Wederom op een bijzondere locatie: Technology Base. Want wat gebeurt er tegenwoordig allemaal op de oude vliegbasis Twente? Genoeg, zo bleek! Tijd voor een terugblik.

Benieuwd naar de sessies van de vorige edities? Lees dan de terugblikken:

Campus Café 21 oktober @ Technology Base (terugblik)

TECHNOLOGY BASE

Met een persoonlijke QR-code werden de bezoekers toegelaten op het terrein van Technology Base. Deze afgeschermde omgeving leent zich uitstekend voor het uitvoeren van risicovolle of concurrentiegevoelige activiteiten en het testen van nieuwe technologieën. Speciaal voor Campus Café kregen de bezoekers exclusieve toegang en een kijkje in de keuken bij Dynteq, Space53, 4Silence, Twente Safety Campus & Twente Airport.

 

DYNTEQ

Thijs Nijhof vertelde hoe productontwikkeling bij Dynteq tot stand komt. Van de prijswinnende Fulpra vrachtfiets tot de elektrische duikboot die ontworpen werd met twee schatzoekende duikers. ‘Dutch Design meets James Bond’: Een ontzettend innovatieve én gave case, waar defensie uit verschillende landen interesse in toont. Het oorspronkelijke ontwerp kwam van een geheim wapen dat in de Tweede Wereldoorlog ontworpen werd door de Britse geheime agent Sir Quentin Reeves, de inspiratiebron voor Q uit de James Bond-films. Een kijkje in de werkplaats zorgde voor een interessante interactie waarbij de deelnemers hun ideeën en vragen over deze uitdagende productonwikkelingen deelden.

 

SPACE53

Bij de sessie van Space53 vertelde Marc Sandelowsky vol passie over het dronecluster. Hij vertelde hoe we steeds meer robots zien in de publieke ruimte. Het is dus duidelijk dat die robots steeds meer impact gaan hebben. “De vraag die we onszelf dus stelden, is: ‘Wachten we tot andere landen deze technologie doorontwikkelen, of gaan we zelf aan de slag zodat we de regie kunnen houden?’ Bij Space53 doen we het tweede: we ontwikkelen en testen onbemande systemen.” Daarvoor zitten ze op Technology Base dus op de perfecte locatie. “Wil je iets met drones? Dan moet je bij ons zijn.”

 

4SILENCE

De sessie bij 4Silence, specialist in geluidsreductie, was kleinschaliger, maar daardoor niet minder interessant. Het gaf juist een exclusief tintje aan het verhaal van Eric de Vries. “Toen we net begonnen met ons bedrijf, zaten we in the Gallery op de campus van de Universiteit Twente. Maar deze locatie op Technology Base past veel beter bij ons. Hier kunnen we helemaal los gaan. We hebben hier een testopstelling met onze diffractors en controleschermen, zodat we precies kunnen meten hoeveel effect onze oplossing heeft.” Momenteel zit 4Silence in de scale-up fase. “We blijven groeien en krijgen steeds meer interessante opdrachten die onze scope verbreden. Daarvoor hebben we wel kapitaal nodig, dus daarvoor houden we ons graag aanbevolen!”

 

TWENTE SAFETY CAMPUS

Omdat deze sessie niet op loopafstand van de centrale locatie was, werden de deelnemers in een brandweerbusje gehezen. De sessie ging direct van start met een korte rondleiding over het terrein van de Twente Safety Campus. David Bornerbroek, directeur van de Twente Safety Campus, vertelde onderweg het een en ander over het gebied waar brandweer, politie en speciale eenheden uit het hele land komen trainen. De volgende stop was de Risk Factory waar leerlingen leren hoe ze om moeten gaan met onveilige situaties en hoe ze veilig kunnen handelen. Plannen voor de toekomst heeft Twente Safety Campus ook genoeg: zo zijn ze bezig met een Battery Safety Lab. Dit is een plek waar ze brandveiligheidstesten van batterijen en batterijopslagsystemen uitvoeren. Een absolute must middenin de energietransitie!

 

TWENTE AIRPORT

Voor de bezoekers die zin hadden in een tour, stonden er twee busjes klaar. Met een havenmeester achter het stuur die het vliegveld en al z’n geheimen op z’n duimpje kent, kregen de bezoekers de exclusieve kans om het vliegveld op een andere manier te leren kennen. Het bordje ‘Landingsterrein: streng verboden toegang’ gold tijdens Campus Café dus even niet voor de bezoekers die meegingen op deze ‘vliegveld-safari’. “Op het vliegveld staan een aantal vliegtuigen geparkeerd, maar er zijn ook een aantal vliegtuigen die hier zijn voor de zogenaamde ‘aircraft end of life’,” vertelt havenmeester Daan. “Deze vliegtuigen worden dan gedemonteerd en de onderdelen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Dit kan nog niet altijd, maar dat is wel waar we naartoe willen.” Halverwege de rit kregen de bezoekers nog de kans om een paar stappen te zetten op de 2406 meter lange landingsbaan. Een bijzondere ervaring, helemaal omdat je achter het hek de reeën kon zien lopen in het natuurgebied. Ook de overblijfselen van de oude militaire vliegbasis zoals een schutterspunt verraadde hoe bijzonder Technology Base eigenlijk is. En tijdens het Campus Café hebben de bezoekers dat zelf kunnen ervaren.