Campus Café | Fit & vrij door technologie

Het Campus Café brengt de innovatiecommunity van Twente bij elkaar met breakoutsessies over nieuwe technologieën, innovatief en internationaal ondernemen en het binden van talent. Ondernemers, professionals, onderzoekers en talent krijgen hier de mogelijkheid om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen.

 

Tijdens de vorige editie van Campus Café met het thema 'Regeren is vooruitzien' waren er circa 100 deelnemers. Benieuwd naar de sessies van de vorige editie? Lees dan onze terugblik.

Terugblik Campus Café 18 maart | Fit & vrij door technologie

Op 18 maart was het tijd voor het Campus Café rondom het thema ‘Fit & Vrij Door Technologie’. In verschillende sessies doken we dieper in dit thema. Tijd om het event samen te vatten en terug te blikken!

 

Technology deepdive: Data science met Eare en Esports team Twente

Het Campus Café van 18 maart 2021 begonnen we met een Deepdive van Esports Team Twente en Ecare. Thijs Lieverse en Idwer de Vries van Esports Team Twente vertelden vol passie over al het onderzoek wat ze doen op het gebied van Esports. Want Idwer was er duidelijk over: “Wat wij doen gaat veel verder dan op een zolderkamertje zitten gamen.” Zo werken ze bijvoorbeeld samen met FC Twente en gebruiken ze data uit FIFA om de spelers van FC Twente ook op de grasmat beter te laten spelen. Daarnaast hebben ze een samenwerking met de Koninlijke Marine op het gebied van training en scholing. Kortom: samen met onderzoeker Guido Bruinsma van het Esportslab van de Universiteit Twente past het team data uit games toe in de fysieke wereld om zo maatschappelijke meerwaarde te bieden. En maatschappelijke meerwaarde bieden is ook iets wat Ecare doet met hun data. Dennis Bakhuis vertelde meer over hoe zij met ‘PUUR.‘ de zorg verbeteren. Dit is software die ervoor zorgt dat zorgverleners makkelijker hun (administratieve) werk kunnen doen. En dankzij de artificial intelligence technologie (die Dennis overigens liever data science noemt; AI is voor Hollywood) kan het systeem vroegtijdig risico’s signaleren – nog voordat de zorgmedewerker het zelf ziet.

 

Trainingsarbeid optimaliseren door middel van technologie 

In de sessie die paralel liep aan de Tech Deepdive vertelde Saxion onderzoeker Frits Oosterveld meer over het optimaliseren van trainingsarbeid van (top)sporters door middel van technologie. “Er is veel data in de sport, vooral in de topsport. AI kan helpen om beslissingen te nemen in de sport, mits de algoritmes goed werken. Als we dat voor elkaar hebben, kunnen we die data niet alleen gebruiken om trainingsarbeid te optimaliseren bij topsporters, maar kunnen we het ook toepassen op onze algemene gezondheid.” Aan het eind van de sessie wilden enkele aanwezigen graag nog verder praten. Voor Frits geen probleem, want hij gaat graag in gesprek met mensen met goeie ideeën (stuur hem dus vooral een berichtje op Linkedin).

 

Olympische spelen: Kansen voor je bedrijf 

Op uitnodiging van Freerk Faber van WTC Twente kwamen Deborah van den Brande (Netherlands eConsulate San Francisco) en Peter Post (NBSO Los Angeles) spreken over de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Want kunnen Twentse bedrijven daar ook iets mee? Zeker, volgens Deborah en Peter. Want hoewel de meeste faciliteiten en stadions worden hergebruikt van de spelen van 1984, zijn er nog genoeg uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, sportinfrastructuur, mobiliteit, water en creatieve industrie. “De spelen van 2028 moeten de groenste spelen ooit worden,” vertelt Deborah. “Iedereen die denkt daaraan bij te kunnen dragen, mag contact met ons opnemen!”

 

Minitalk

Ook gingen we voor een mini-talk in gesprek met Annelot Adolfsen (MST) en Ivar Hageman (Heracles) over the Fitgame. (Tekst loopt verder onder de video) 

Weer naar grote evenementen dankzij Twentse technologieën van Hestia en ECsens 

Ondertussen vertelden Pepijn Beekman van ECsens en Robin Verheijen en Sander Schuurink van Hestia hoe ze grote evenementen weer mogelijk gaan maken met hun technologieën. Zo ontwikkelde ECsens een systeem waarmee je een ticket voor een evenement kunt bestellen. Vervolgens kun je een sneltest doen (voor corona, maar ook andere infectieziekten) en bij een negatieve uitslag genereert de app automatisch een geldig toegangsticket met de jusite informatie. De technologie van Hestia sluit daar mooi op aan. Zij waren namelijk de eerste in Nederland met een commerciële coronateststraat. Nu verzorgen ze de testen op heel Bonaire en voor al het KLM-luchtpersoneel. Na deze sessie hebben wij er vertrouwen in gekregen dat we deze zomer weer kunnen hossen op een festival!

 

De kracht van ademhaling

Zolang we bij dat hossen maar wel door onze neus ademen. Dat was de boodschap van Steven Zwerink van Ademwinst. In zijn sessie vertelde hij alles over wat een goede ademtechniek met je kan doen. Want ‘it all starts with the breath’. Zo vertelde hij over een wielrenner die steevast met z’n mond dicht fietst en beter presteert dan zijn concurrenten die met hun tong op de knieën hangen. “Merk je tijdens het duursporten dat je mond opengaat, neem de intensiteit van je training dan iets terug en blijf door je neus ademen. Je hartslag zal verlagen waardoor je de training langer volhoudt en uiteindelijk sneller wordt,” vertelt Steven. Hij sloot af met twee wijsheden: adem minder, en ‘the mouth is for eating, the nose is for breathing’. Wij gaan zeker aan de slag met zijn ademhalingsoefeningen!

 

Volgende editie: Bouwen aan een duurzame toekomst

Wat een gave editie was het weer. Maar de voorbereidingen voor de volgende editie op 15 april zijn ook alweer gestart. Dan gaan we het hebben over duurzame bouw. In 2050 hebben we een circulaire economie. Tenminste, dat is het plan. Zowel individueel als bedrijfsmatig draagt iedereen spreekwoordelijk zijn steentje bij. Zo ook de bouwsector, waarin Twente sterk vertegenwoordigd is. En de toon zet op duurzaam bouwen door de inzet van technologie. Denk bijvoorbeeld aan compleet gerobotiseerd prefab bouwen, 3D-printen van materialen, visualisaties en instructies met virtual reality. Naast koplopers en vernieuwers in de bouw, gaan we ook in op duurzaam sterke innovatiecampussen. We gaan in gesprek met de landelijke top, over de formule die het fundament legt voor meer innovatieve bedrijvigheid en het binden van talent. Meld je aan via onderstaande button. Tot dan!