Hightech op het water

De Solar auto kennen we inmiddels allemaal. Maar een Solar boot? Dat is nieuw in Twente! Hidde Pik en Heleen Jeurink vertellen over het innovatieve project waarmee zij en hun team een jaar lang aan de slag gaan. In juli 2017 nemen zij het op tegen zo’n 30 andere  internationale teams, tijdens de Monaco Solar Boat Challenge 2017.

In het kort

  • Nieuwe technologie op het water in Twente  
  • 15 studenten die zich richten op dit innovatieve project 

Global Goal

global goal icon
Nieuw plan

Hidde: “Jasper Admiraal, die samen met mij in het management team van Solar Boat Twente zit, kwam naar me toe met het idee. Hij had al eens meegedaan aan een solar boot wedstrijd en hij wist dat ik een passie heb voor watersport. Binnen twee weken lag er een serieus plan! Samen met Tim Gorter, een UT-alumnus die werkzaam is bij Demcon en het solarboat team bij NHL Hogeschool heeft opgericht, zijn we aan de slag gegaan.” 

Het team

Heleen, die verantwoordelijk is voor de PR: “We zijn nu met 15 mensen, bachelor- en masterstudenten met verschillende disciplines; van werktuigbouwkunde en industrieel ontwerpen tot advanced technology en bedrijfskunde. We stoppen allemaal een jaar met onze studie om ons volledig op dit innovatieve project te kunnen storten!” 

Bedrijven

Innovatief is het project zeker. In Twente werd nooit eerder een Solar Boat team opgericht en bedrijven werken dan ook enthousiast mee aan het hightech ontwerp. Heleen: “We krijgen bijvoorbeeld in-kind sponsoring van bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid. Zo mogen we de werkplaats van een bedrijf gebruiken om carbon in een mal te leggen en daarna te bakken. Onze hoofdsponsor Van Oossanen heeft actief meegedacht over het ontwerp van de romp en we mogen bij hen stromen- en weerstand simulaties uitvoeren.” 

Slimme materialen

Hidde: “Bij de race die van oorsprong uit Friesland komt, ligt de nadruk de afgelopen jaren steeds meer op hightech toepassingen. Ons team heeft ambitieuze plannen voor de boot! We willen natuurlijk zo efficiënt mogelijk varen. Om dat te bereiken moet je tijdens het vliegen (wanneer de boot boven het water uitrijst) een constante afstand tot het water behouden. Omdat het water natuurlijk nooit helemaal vlak is, moet je rekening houden met hoogtespelingen. Die hoogte willen we continu elektronisch meten en daar onze vleugels op aanpassen. 

Daarnaast bekijken we de mogelijkheden om een nieuw soort zonnecellen op folie gebruiken. Het zonnecellen oppervlak wordt ongeveer 7 bij 1,5 meter, dus hoe lichter de cellen, hoe beter. Ook gaan we contra roterende schroeven gebruiken, dat zijn twee schroeven achter elkaar waardoor er alleen maar stuwkracht ontstaat en je geen energie verliest. Een ander bijzonder materiaal dat we graag willen gebruiken is pre-preg carbon. Normaal koop je koolstofvezels die je in je mal moet lamineren met hars. Eigenlijk gebruik je dan altijd te veel hars en wordt je boot zwaarder. In hele zonnige condities kan je boot zelfs een beetje zacht worden en slap. Bij pre-preg carbon heeft de fabrikant de hars er al in verwerkt. Als je het laat uitharden wordt het wel 10 keer zo sterk en bespaart het heel veel gewicht.”

Slalom, sprint en endurance

Heleen: ”In juli is het zover, dan gaan we naar Monaco en varen we mee in de Topklasse tegen zo’n 30 andere teams die hun boot ook zelf gemaakt hebben. We worden getest op de slalom, de sprint en endurance. In mei doen we eerst mee aan het NK in Friesland, om te oefenen en te testen, zodat we eventueel nog veranderingen kunnen aanbrengen voordat het WK begint!” 

Sponsoren gezocht

Hidde: “We willen graag in contact komen met bedrijven die het leuk vinden om ons te sponsoren, met een geldbedrag of in-kind. Zo zijn we nu bijvoorbeeld op zoek naar een bedrijf dat ons kan helpen bij het verspanen van producten, zoals de vleugels.” 

Meer weten over SolarBoat Twente of het team sponsoren?  Lees hier meer!

Datum: 17 oktober 2016 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #techniek