Samen veerkrachtig uit de crisis

Door sterke focus, noaberschap en innovatie

De Coronacrisis heeft ook Twente hard geraakt. Maar gelukkig blijkt onze regio veerkrachtig: met het vinden van creatieve en technologische oplossingen, met noaberschap en met daadkracht. Juist die eigenschappen kunnen zorgen dat Twente zich straks sterk kan positioneren, vinden de vier gerenommeerde deelnemers aan het rondetafelgesprek. Gezamenlijk optrekken is daarbij een must.

In het kort

  • De coronacrisis heeft ook Twente hard geraakt; het was een periode waarin veel is gebeurd op ieders vakgebied, maar ook met Twente als geheel.  
  • INN’twente sprak met Wim Boomkamp (voorzitter Twente Board), Paul van der Kraan (directeur FC Twente), Jeroen Diepemaat (wethouder gemeente Enschede) en John van der Vegt (voorzitter ROC van Twente) over de impact op Twente, maar ook over de kansen die door onderwijs, ondernemers, overheid en talenten zijn benut. 
  • Twente bleek veerkrachtig: met het vinden van creatieve en technologische oplossingen, met noaberschap en met daadkracht. 

Global Goal

global goal icon

“Niet alleen brandjes blussen. Focus houden”

Wim Boomkamp, Twente Board

 

Zo gaan die dingen, als je elkaar eens weer in de ogen kunt kijken. Het rondetafelgesprek, uiteraard coronaproof, levert meteen een afspraak op tussen voorzitter Wim Boomkamp van Twente Board en directeur Paul van der Kraan van FC Twente. Van der Kraan heeft een idee geopperd waar de andere deelnemers meteen op aanslaan: zou het niet mooi zijn als we met FC Twente de kracht van de regio zouden promoten? ‘We zijn dat nu aan het uitwerken. Met de steun van bijvoorbeeld zes tot tien grote bedrijven willen we de shirts van FC Twente Vrouwen gebruiken om Twente meer uit te dragen. We hebben met Pure Energie een geweldige sponsor, maar wellicht is het in de toekomst ook een idee dit met de mannen te doen’, oppert de directeur. Na het gesprek worden meteen afspraken gemaakt, het enthousiasme is groot voor deze manier om talent voor de regio aan te trekken en behouden. Ook bij wethouder Diepemaat, die natuurlijk graag ziet dat FC Twente voor de stad en regio behouden blijft. Maandenlang konden de beeldbepalende mensen die we nu aan tafel hebben, elkaar niet fysiek ontmoeten. Een periode waarin veel is gebeurd op ieders vakgebied, maar ook met Twente als geheel. We zijn met het ronde tafel gezelschap neergestreken In de Grolsch Veste.

 

“Met FC Twente de kracht van de regio promoten” 

Paul van der Kraan, directeur FC Twente Enschede

Gigantische impact

Het effect van het virus is enorm voor de voetbalclub. FC Twente kan door de anderhalvemeterregels in het nieuwe seizoen niet de gebruikelijke 30.000 liefhebbers ontvangen, maar slechts 8.000 rode stoeltjes vergeven. Voorzitter Wim Boomkamp van Twente Board ziet hoe ook andere bedrijfstakken zware klappen krijgen. ‘Het heeft een gigantische impact. Wij konden geen geld geven, maar hebben meteen alle regelingen ontsloten in één duidelijk overzicht zodat ondernemers bij één loket terecht konden. Dat werkte goed.’ John van der Vegt zag op ‘zijn’ ROC van Twente ook enorme gevolgen. ‘We moesten in drie maanden kwalitatief goed digitaal onderwijs neerzetten. Die digitalisering had anders zeker dertien jaar geduurd’, weet hij. In het mbo zijn grenzen aan het online lesgeven. ‘Een lasser die alleen online les heeft gehad, zou ik niet in huis willen.’ Bij de afdeling verpleging en verzorging werden bedden en andere materialen aan de zorginstellingen gegeven, stagiairs mochten niet meer naar school. ‘Stages in de evenementenbranche vielen allemaal weg. Techniek en bouw liepen juist redelijk door.’ De horecaopleiding zette ingrediënten bij de leerling-koks voor de deur, een tutorial via TEAMS deed de rest.

“In drie maanden kwalitatief goed digitaal onderwijs neerzetten” 

John van der Vegt, ROC van Twente

 

Paul van der Kraan kon met FC Twente niet zo makkelijk schakelen: ‘Eerst werd duidelijk dat we 25 procent van de competitie niet konden spelen, een beslissing van de KNVB waar niet aan te tornen viel. Nu kunnen we verder maar met 8.000 man publiek in plaats van 30.000. Gelukkig zagen alle sponsoren af van compensatie en ook de jaarkaarthouders. Daardoor konden we het seizoen 2019/2020 nog met een kleine plus afsluiten.’ Bij de gemeente Enschede zag wethouder Diepemaat allerlei problemen samenkomen: ‘Intern moesten we alles anders organiseren. We kregen ook te maken met ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca en in de culturele sector. Op de Oude Markt hebben we toestemming gegeven de terrassen te vergroten toen de horeca weer open mocht en groothandels kregen toestemming om tijdelijk aan consumenten te verkopen. Het is mooi dat we zo wat konden oplossen, maar achter die maatregelen ging natuurlijk een wereld aan ellende schuil. Evenementen mochten niet doorgaan, bedrijven werden zwaar getroffen.’

Aanpakken

Toch zijn de vier overtuigd dat Twente er minder slecht uit zal springen dan menig andere regio. ‘De werkloosheid is hier minder hard opgelopen dan elders. We hebben hier een grote diversiteit aan bedrijven. In de Haarlemmereer waar alles gericht is op Schiphol pakt het veel negatiever uit’, weet Van der Vegt. Dat de gemiddelde Tukker van aanpakken weet en creatief is, heeft geholpen. Boomkamp: ‘Op het terras van Metropool kon je met een QR-code drankjes en hapjes bestellen. Dan zie je een ondernemer die niet bij de pakken neer gaat zitten, maar creativiteit en flexibel gebruik maakt van technologie.’ Ook grote bedrijven als DEMCON bleken wendbaar door in een paar weken beademingsmachines en medische mondkapjes te produceren. En bij FC Twente werd het contact met leden van de TOS op peil gehouden door een online forum te organiseren met de Gouden Talenten. ‘Het noaberschap in Twente is echt groot. Er wordt niet meteen gevraagd of je de rekening wilt betalen, ze vragen eerst of ze kunnen helpen’, zegt Van de Kraan.

 

“We mogen onszelf ook een schouderklopje geven” 

Jeroen Diepemaat, wethouder gemeente Enschede

Creativiteit

Die creativiteit en saamhorigheid moet de regio vasthouden. Van de Vegt: ‘Als onderwijs alleen online kan worden gegeven, moeten we om de kwaliteit te waarborgen misschien wel naar verlenging van de studietijd toe. En we moeten nog meer inzetten op het om- en bijscholen van personeel naar sectoren die om mensen staan te springen.’ FC Twente zoekt de samenwerking met het Twentse bedrijfsleven. Van der Kraan: ‘We hebben behalve exposure in het hele land nog meer te bieden: vitaliteitstrainingen voor personeel bijvoorbeeld, om ziekteverzuim terug te dringen. Of lezingen van onze topsporters over presteren op hoog niveau.’ Hoe kijken we vooruit ondanks alle onzekerheid? Wim Boomkamp: ‘Juist in een periode als deze moet je niet alleen brandjes blussen, maar focus houden. Waar zit de kracht van de regio? Daarbij hebben we als speerpunten niet alleen de techniek en technologie, maar ook de circulaire economie, digitalisering en behoud van talent in de regio. Niet dat andere sectoren zoals logistiek en bouw niet belangrijk zijn uiteraard.’ De digitalisering kan het aantrekken en behouden van talent in de regio nog wel eens in de kaart spelen, denken de vier. De rust en ruimte, de gunstige huizenprijzen, allemaal ‘pull factors’ die het voorheen vaak af moesten leggen tegen lange reistijden. ‘Maar als je nog maar twee keer per week naar je werk hoeft, wordt dat natuurlijk anders’, weet Boomkamp.

Nieuwe kansen

Diepemaat ziet sectoren die juist floreren door nieuwe kansen: ‘Onze Technology Base heeft door corona juist een enorme boost gekregen. Als vliegtuigen toch stilstaan, dan maar hier, waar we ze kunnen onderhouden en ombouwen. Je moet positief blijven. Natuurlijk zie ik met lede ogen aan dat het Fonds voor de Podiumkunsten de regio niets toebedeelt. Maar in de Basis Infrastuctuur Cultuur zijn we juist heel goed bedeeld. We mogen onszelf ook wel eens een schouderklopje geven.’ ‘Twente zou zich als regio veel sterker kunnen profileren door meer samen op te trekken. We moeten als één blok naar buiten’, vindt Van der Kraan. Met het nieuwe mandaat dat Twente Board heeft gekregen en het brede draagvlak bij de veertien Twentse gemeenten moet dat nog beter gaan lukken, denkt Boomkamp. En met de samenwerking tussen de vier O’s loopt het na dit gesprek weer iets beter: in de Skylounge van FC Twente worden de eerste afspraken alweer gemaakt.

Datum: 17 september 2020 |

Bron tekst: INN’twente |

Auteur: Frederike Krommendijk

Lees meer over #coronavirus