‘OP ZOEK NAAR EEN ANTWOORD OP TEKORTEN IN DE ZORG’

 

Projectleider Gertrud Zweerts vertelt over het project dat ze in de steigers heeft gezet. “We werken met werkgevers samen aan structurele oplossingen. Daarbij is de intentie om te komen tot een skills-gerichte werkwijze”, vertelt ze.

 

“Vaak is het zo dat mensen best in de zorg willen werken of erin terug willen keren, dat ze geschikt zijn, maar dat de juiste papieren ontbreken. Het is jammer dat dit potentieel niet wordt aangeboord, zeker in het licht van het nu al merkbare tekort aan personeel dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. We willen met de werkgevers samen pilots gaan opzetten om bijvoorbeeld geschikte medewerkers in de praktijk te gaan opleiden.”

 

Getrud is bezig met het organiseren van een hackathon om zo snel mogelijk tot actie te kunnen overgaan. “Zorgondernemers, overheid en onderwijs zullen hieraan deelnemen om zo te komen tot structurele oplossingen.”

 

Het virtuele Huis van Zorg en Welzijn, is gebaseerd op drie pijlers: ‘Mix and Match’ (informatie en oriëntatie, skills analyse en loopbaanadvies en matching), ‘Her-, om- en bijscholing (praktijkgericht, skills-gericht en met een korte doorlooptijd) en heeft verder als doel (de derde pijler): fungeren als expertisecentrum. Het organiseren van evenementen en netwerkbijeenkomsten, het opzetten van samenwerkingsverbanden en het opzetten van projecten en pilots passen hierbij.

 

 

Bruto Twents Geluk

Als we het hebben over Bruto Twents Geluk dan draagt Huis van Zorg en Welzijn bij aan de volgende dimensies:

 

Inkomen

“Werken in de zorg en welzijn levert een vast inkomen op. Ook al starten mensen met behoud van uitkering, dan nog groeien zij door naar een baan met een vast salaris en goede vooruitzichten”.

 

Baanzekerheid

“De arbeidsmarkt in de zorg en welzijn is krap, dus mensen die we hiervoor opleiden zijn zeker van een baan. Je kan bovendien ook goed van de ene zorgorganisatie naar de andere switchen”.


 
Persoonlijke ontwikkeling

“Het Huis van zorg en welzijn heeft als missie om Leven lang ontwikkelen te stimuleren, bij kandidaten en bij de organisaties, daar wordt volop op inhezet. Binnen zorg en welzijn zijn veel doorgroeimogelijkheden”.

 

Gezondheid

“Mensen voelen zich beter als ze merken dat ze ergens aan bijdragen, hun geestelijke gezondheid verbetert”.


 
Werk-privébalans

“Door het werk anders te organiseren, haal je werkdruk weg bij de medewerkers. Dat zorgt voor meer werkplezier en minder stress”.

 

Sociale contacten

“Via je werk heb je veel sociale contacten”.

 

Maatschappelijke betrokkenheid

“Binnen Huis van Zorg en Welzijn schakelen we mensen uit Twente in voor de zorg in Twente. Mensen hebben zo invloed op hun leefomgeving”.


 
Subjectief welzijn

“Binnen de zorg en welzijn doet het er toe wat je doet en dat maakt gelukkig”.