Saxion-studenten genomineerd voor Award voor landelijke moorddatabase

Jaarlijks vinden er gemiddeld gezien ongeveer 150 moorden plaats in Nederland. Om opsporingsonderzoek naar delicten zoals moord, doodslag en coldcase effectiever en efficiënter te maken is het project Coldcase Solved & Unsolved gestart. “Wat wij doen is een combinatie van innovatie en ICT-techniek”, licht Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology bij Hogeschool Saxion, toe.

In het kort

  • Jaarlijks vinden er gemiddeld gezien ongeveer 150 moorden plaats in Nederland.
  • Om opsporingsonderzoek naar delicten zoals moord, doodslag en coldcase effectiever en efficiënter te maken is het project Coldcase Solved & Unsolved van Saxion gestart.
  • Dit project is genomineerd voor de Computable Awards.

Global Goal

global goal icon

Jaap Knotter was zelf jarenlang actief als politieagent in Enschede. Hij vertrok bij de politie om les te geven en onderzoeken te doen op de politieacademie. Het idee van de moorddatabase is gebaseerd op een terrorismedatabase. “In Amerika kijken ze al veel langer naar cold cases en veel wetenschappers doen daar onderzoek in. Dat moet in Nederland ook kunnen”, dacht Knotter. Maar na drie jaar lang proberen om zo’n database via diverse instanties van de grond te krijgen, dacht hij: “Dan moeten we het zelf maar doen!”

 

Opsporingsonderzoek naar delicten als moord, doodslag en coldcase kosten veel tijd, capaciteit en geld. Daar komt nog eens bij kijken dat de druk bij de uitvoerende politiemensen hierbij erg hoog ligt. Daarom is het zo relevant om opsporingsonderzoeken naar dit soort delicten zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten. Niet alleen vanwege geld, tijd en capaciteit, maar ook vanuit maatschappelijk standpunt. Het reduceert maatschappelijke onrust en gevoelens van onveiligheid, maar ook voor de nabestaanden is het cruciaal dat er snel een dader wordt veroordeeld. “Nu duurt een moordonderzoek soms wel een jaar. De databank die we ontwikkeld hebben moet het onderzoek versnellen”, aldus Jaap Knotter.

Moorddatabase

Samen met studenten van Saxion, Universiteit Twente, de politieacademie en de Hogeschool van Amsterdam werkt Jaap Knotter aan de moorddatabase. Dit doet hij samen met studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek, maar ook met studenten van de opleidingen werktuigbouwkunde en Nanotechnology en diverse elektro-technici.

 

De moorddatabase geeft een rechercheur in de toekomst meer richting. “Een rechercheur vormt nu verschillende scenario’s in het hoofd, maar het is veel te veel werk om die allemaal ook daadwerkelijk uit te zoeken. Door gegevens die je al wel hebt straks in te voeren in de databank, komt er een richting uitrollen waarin je moet zoeken. Dat scheelt veel tijd en werk. De database kan patronen ontdekken, die helpen vervolgens weer bij cold cases, maar ook bij het oplossen van nieuwe moorden.”

Genomineerd voor Computable Award

Deze innovatieve moorddatabase is genomineerd voor de Computable Award. De juryleden prijzen vooral de samenwerking tussen de verschillende partners. Want de database is niet alleen opgezet door Saxion en studenten van verschillende kennisinstellingen, maar ook verschillende bedrijven zijn aangesloten bij dit project. “Een samenwerking tussen educatie en het bedrijfsleven zorgt voor veel praktijkervaring en kennis. Juist die combinatie maakt dit initiatief zeer interessant voor studenten”, schreef de jury in het juryrapport.

 

“Samen met onze partners kijken we over grenzen heen om de samenleving veiliger te maken en de nabestaanden antwoorden te geven op hun vragen. Inmiddels hebben meerdere nabestaanden aangegeven blij te zijn met de aandacht vanuit het project. Hiermee kunnen we nieuwe inzichten creëren, met de kans dat een zaak wordt heropent.”

Stemmen

Jaarlijks worden de Computable Awards uitgereikt aan ICT-projecten die succesvol, innovatief, omvangrijk en/of verantwoord zijn. Coldcase Research Project, Solved & Unsolved, behoort tot de laatste vijf in de categorie Onderwijsproject. Klik hier om te stemmen op dit project.

Datum: 13 oktober 2020 |

Bron tekst: Hogeschool Saxion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie