Earth is calling... SKO

Een duurzame werkplek

 

In Nederland produceren we jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon (bron: MilieuCentraal). Plastic verpakkingen, papier, glas, maar ook heel veel restafval, zoals bijvoorbeeld meubelen. Afval dat verbrand moet worden als er niet wordt gerecycled; een handeling die erg schadelijk is voor het milieu. Recyclen van afval is dan ook erg belangrijk bij het bereiken van de Global Goals. Zo kunnen er minder grondstoffen gebruikt worden, is er minder landbouwgrond nodig voor de productie van bijvoorbeeld hout of katoen, waardoor meer grond beschikbaar blijft voor voedselproductie en daalt de uitstoot van broeikasgassen, omdat het hergebruik van materialen minder energie kost dan nieuw produceren.

In het kort

  • Het verbranden van afval, zoals bijvoorbeeld plastic, glas en meubelen is schadelijk voor het milieu
  • SKO realiseert op een duurzame en doordachte manier werkomgevingen en streeft daarmee naar een circulaire economie 

Global Goal

global goal icon
Circulaire economie

Recyclen, oftewel circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Een systeem van denken en werken, dat past binnen de Twentse organisatie SKO, een projectinrichter die duurzame, doordachte en gezonde werkomgevingen realiseert. Duurzame inrichtingen die bijdragen aan een verantwoorde productie en consumptie. 

 

SKO wil een einde maken aan het te veel gebruiken van eindige grondstoffen en het onnodig weggooien van producten. Robbert Nijhuis: “De circulaire economie zit zo in elkaar dat producten weer hergebruikt kunnen worden of als grondstof voor nieuwe producten dienen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er minder onnodig weggegooid. Dit kunnen we bereiken door beter te recyclen, her te gebruiken en slimmer producten te maken. Dit helpt om een beter milieu te realiseren én zorgt ervoor dat we zuiniger omgaan met de grondstoffen die we nu nog hebben.”

 

“Ons circulair denken en handelen heeft in 2018 geresulteerd in het geven van een tweede leven aan ruim 3500 meubelitems met een geweldige sociale inclusiviteit.”

 

Ruud Schoolderman van SKO: “We zijn zeer kritisch op de waarde van het product. Het moet nog wel enige tijd meekunnen of we moeten producten kunnen ombouwen tot iets anders. Zo hebben we bijvoorbeeld oude archiefkasten omgebouwd tot zitplek en van de deuren maken we paraplubakken. We willen niets weggooien”.

 

In duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat SKO, met de ingebruikname van een eigen duurzaamheidsstraat, nog een stap verder. De duurzaamheidsstraat is opgezet met een aantal partners, waaronder een detacheringsbureau voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat ze gezamenlijk mensen uit Twente met een afstand tot de arbeidsmarkt, inzetten voor de revitalisatie van meubels. Dankzij deze duurzaamheidsstraat bieden ze hun klanten de mogelijkheid om hoogwaardige kantoormeubelen aan te schaffen tegen gereduceerde tarieven. Naast het verlagen van de kosten dragen ze gezamenlijk ook bij aan een beter milieu. Gedreven door circulariteit produceert SKO zo minder afval, verlengen ze de levensduur van producten en geven grondstoffen een tweede leven.

Werkplekken gemeente Enschede 100% duurzaam

Onlangs heeft SKO de opdracht vanuit de gemeente Enschede gekregen om de ruim 1.400 werkplekken in het stadskantoor, het stadhuis en de diverse wijklocaties in de komende 10 jaar te verduurzamen. “Ze willen het liefst zo min mogelijk nieuwe kantoormeubelen kopen. Alles moet verduurzaamd worden en zoveel mogelijk worden hergebruikt. En als er dan echt iets nieuws moet komen, dan moeten de producten duurzaam zijn, geschikt zijn voor hergebruik en zo lokaal mogelijk worden geproduceerd.” Dat was in het kort de vraag van Gemeente Enschede in een Europese aanbesteding die is gegund aan SKO Projectinrichting uit Oldenzaal.

 

In de praktijk betekent dit dat een medewerker van de gemeente Enschede die een nieuwe werkplek nodig heeft, zijn meubelen ook kan kiezen uit een z.g. refurbished collectie, mits deze voldoet aan de gestelde eisen. Deze collectie bestaat uit kantoormeubelen die geschikt zijn gemaakt voor hergebruik. Denk hierbij aan stoelen die nieuwe bekleding krijgen, ouderwetse hoekbureaus die worden verzaagd tot moderne rechthoekige bureaus met moderne poten en archiefkasten die worden omgebouwd naar zitplekken voor bijvoorbeeld een wachtruimte.

Kan echt alles worden hergebruikt?

Robbert Nijhuis, commercieel directeur SKO: “Uiteraard is een bureaustoel soms zodanig versleten dat we hem niet meer kunnen inzetten. In dat geval nemen wij de verantwoordelijkheid en recyclen we hem in onze duurzaamheidsstraat, bijvoorbeeld door van 2 kapotte stoelen één goede en bruikbare stoel te maken.

Grondstoffenpaspoort

Alle producten die vanaf nu door de handen van de facilitaire dienst van SKO gaan, krijgen een barcode waarmee er wordt gelinkt naar een grondstoffenpaspoort. In dit paspoort staat de gehele geschiedenis van het product. Bijvoorbeeld wanneer het is opgeknapt en welke onderdelen herbruikbaar zijn.

Over SKO

SKO is een landelijk werkende projectinrichter uit Oldenzaal. SKO is totaaldienstverlener en heeft onder andere een in-house projectbureau, eigen interieurstylisten en een eigen montagedienst. Naast ziekenhuizen en klinieken werkt SKO voor banken, verzekeraars, scholen en opleidingsinstituten en voor diverse MKB bedrijven. SKO onderscheidt zich door haar 'Get Fitter by SKO' filosofie waarbij de mens, de omgeving, duurzaamheid en plezier in het werk centraal staan. Het bedrijf bestaat inmiddels meer dan 40 jaar.

Datum: 3 januari 2019 |

Bron tekst: SKO |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling